Belföld

Visszatért Tarlós rémálma, a villamosbarát lámpaprogram

Úgy tűnik, volt értelme kiállni a tömegközlekedés mellett és szóvá tenni a nagykörúti zöldhullám ügyét: ma reggeltől visszaállt a villamosbarát, csúcsidőben “60 másodperces” lámpaprogram. Remélem, így is marad – ha igen, elismerésem a korrekció képességéért

-írta meg Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BKK egykori vezetője. Múlt hét szerdán ő lebegtette meg, hogy a vágányzár leple alatt megszüntették a villamosbarát lámpaprogramot a Nagykörút pesti szakaszán. A lámpaprogram két intézkedést takart:

  1. A villamosokra hangolt lámpák olyan zöldhullámot biztosítottak, ami a tömegközlekedésnek kedvezett és figyelembe vette a villamosok által átlagosan megállóban töltött időt is – míg korábban az autókra hangolt lámpákat mindenütt lekésték a villamosok és az utascsere után is még kb. fél percig álltak a megállóban indokolatlanul, az új rendszerben ez a jelenség lényegében megszűnt.
  2. A körúti lámpaváltás ciklusideje 90-ről 60 másodpercre változott. Ez azért fontos, mert a 4-6-os villamosok 2 percenként, azaz 120 másodpercenként indulnak a végállomásokról. A 90 másodperces ciklusban a villamosok nem tudtak szabályosan 2 percenként közlekedni, hanem amint beértek a körúti lámpaprogramba, váltakozva 90 és 180 másodpercenként jártak.

Az intézkedés a Tarlós-korridor egyik eleme lehetett, annak létezését azonban feszt tagadta a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik