Belföld

Elveszthetjük a norvég támogatásokat, ha bele akar szólni a kormány

Norvégia ragaszkodik ahhoz, hogy a civil alap kezelője minden kormányzati befolyástól független legyen, a kormány viszont vétójogot akar a kiválasztásban.

Norvégia elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon külföldi ügynökként regisztrálják a Norvég Civil Támogatási Alap által segített szervezeteket – idézte a 168 óra Norvégia budapesti nagykövetét, Olav Berstadot. Az Orbán Viktor által személyesen elrendelt kormányzati támadás ellenére Norvégia sikeresnek ítéli a programot, mert a támogatások közvetlenül vagy közvetve félmillió magyar állampolgár életkörülményeit javították.

A norvég és a magyar kormány még 2015 decemberében megállapodást kötött, aminek a magyar kormánytagok nyilatkozata szerint része az is, hogy a magyar kormánynak vétójoga legyen a jövőben a norvég civil támogatási programokat lebonyolító alapítvány kiválasztásában. A nagykövet azonban azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a magyar kormány vétójogot kapjon, feltétlenül szükségesnek tartják, hogy a civil alap kezelője teljesen független legyen minden kormányzati befolyástól.

Ha a magyar kormány ragaszkodik a vétójoghoz, vagy más ok miatt nem tudnak megállapodni a támogatás felhasználásáról, abból Berstad véleménye szerint az következhet, hogy a Magyarországnak szánt pénzt nem használják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik