Belföld

Jogerős Toroczkai László büntetése

toroczkai (toroczkai)
toroczkai (toroczkai)

A bíróság csütörtökön helybenhagyta azt az elsőfokú ítéletet, melyben bűnösnek mondták ki Toroczkai Lászlót, a Jobbik alelnökét, Ásotthalom jelenlegi polgármesterét kétrendbeli kényszerítés bűntettének kísérletében és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi irodájánál történtek miatt – közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

A közlemény szerint Toroczkai még 2012. március 15-én egy be nem jelentett demonstráció vezetőjeként és szónokaként felolvasott egy 12 pontból álló petíciót, majd a mintegy 100 fős hallgatóságot vezetve az V. kerületi Szabadság térre vonultak, ahol a vádlott a tömeggel bement a Bank Center épületébe, amelyben az IMF székhelye is található.

A székházban fenyegetéssel arra próbált kényszeríteni a két biztonsági őrt, hogy hívják fel az IMF külföldi állampolgárságú vezetőjét, vagy más vezető beosztású képviselőjét, hogy utazzanak Magyarországra, és a munkahelyükön a vádlott petícióját – követelésének megfelelően – azonnal vegyék át.

Az aulában ezalatt a tömegben lévő ismeretlenek petárdákat robbantottak – tették hozzá.

Az első fokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat kétrendbeli kényszerítés bűntettének kísérletében és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A másodfokon eljárt Fővárosi Törvényszék az ítéletet helybenhagyta, így jogerős.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik