Belföld

Beperelné a Fideszt a Magyar Helsinki Bizottság

A kormánypárt nekiment a civileknek, mert nem válaszoltak arra az adatigénylésre, aminek még le sem járt a határideje.

A Magyar Helsinki Bizottság arra készül, hogy bepereli a Fidesz-frakció szóvivőjét, Halász Jánost, aki kétszínűnek és hazugnak nevezte a civil szervezeteket amiatt, hogy nem válaszoltak a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylésére. Csakhogy a válaszadáshoz rendelkezésre álló határidő még le sem járt.

Halász vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, „nemzeti szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet”, hogy a jobboldali napilap nem kapta meg a választ arra, kik dolgoznak a civil szervezeteknél, kik a tanácsadóik, kik a vezetőség tagjai, mennyi pénzt kapnak bérként, tiszteletdíjként vagy költségtérítésként. Ebből arra következtetett, hogy „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”.

A Magyar Helsinki Bizottság a hvg.hu-val közölte: megdöbbenve állnak a Magyar Hírlap és a Fidesz reakciója előtt. Az információszabadságról szóló törvény 15 napot ad a válaszra, amely 15 nappal meghosszabbítható, de az első határidő is csak szerdán jár le. Így a napilapnak az az állítása, hogy sikertelenül igényelt adatot, „minimum elsietett tényállítás”, és nem értik, hogyan képes a kormánypárt ebből azt a következtetést levonni, hogy titkolóznak.

A szervezet emlékeztetett: már két alkalommal sikerrel perelték be a Fideszt és szóvivőjét, amiért hazudott róluk. Mindkétszer jogerősen nyertek, és a bíróság eltiltotta a pártot a további jogsértésektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik