Belföld

Elutasítják a civilek a kormány tervét

Az érintett szervezetek megbélyegzőnek tartják a külföldi támogatásról szóló törvényjavaslatot a kormányzati kommunikáció fényében.

Egyeztetésre hívott több civil szervezetet az Igazságügyi Minisztérium csütörtökön a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény kapcsán. A megjelentek közük az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International közös közleményben tudatta: elutasítják és vitára alkalmatlannak tartják a törvényjavaslatot, azt kérik a kormánypártoktól, vonják azt vissza.

Az egyeztetést már csak azért is komolytalannak tartják, mert a törvényjavaslat parlamenti vitája már szerdán elkezdődött. A civilek úgy vélik, a változtatásnak nem az a célja, hogy átláthatóbbá tegyék a civil szervezetek működését, ugyanis már jelenleg is kötelezik őket arra, hogy hozzák nyilvánosságra bevételeik mértékét, és azt, hogy kik a támogatóik. A civil szervezetek többsége a törvényben előírtnál is sokkal átláthatóbban működik – tették hozzá.

Ugyanakkor a fideszes képviselők által jegyzett törvényjavaslat önkényesen külföldről támogatottnak minősít és regisztrációra kötelez egyes civil szervezeteket és a támogatóikat. Ez a szabályozás semmilyen alkotmányosan igazolható célt nem szolgál, ugyanakkor megbélyegez és kirekeszt számos független és önálló hangon megszólaló közéleti szereplőt – áll a közleményben.

A „külföldről finanszírozott” stigma az évek során felépített kormányzati kommunikációval együtt nyer valódi értelmet, amelyben minden, ami „külföldi”, az szükségképpen a magyar nemzet érdekei ellen van

– írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik