Belföld

Megszólalt a nagykövet, aki szebbé teszi Orbán Viktor reggelét

Szöllősi György úgy látja: a sok titulusa sokakat irritálhat.

A 168 Órának adott interjút, miután a minap Áder János államfő kinevezte a magyar labdarúgás nagykövetének. A Nemzeti Sport főszerkesztője tagadja, hogy inkább menedzser lenne, mint sportújságíró.

Valóban sok titulusom van, és ez sokakat irritálhat, de alapvetően mindig is sportújságíró voltam és maradtam, sajtófőnökként és főszerkesztőként is mindig írtam. A címek mögött a feladat ugyanaz. Minden, amit teszek, a sporttal, a focival, az Aranycsapat örökségével kapcsolatos.

Szöllősi György elárulja, eredetileg focista akart lenni, de nem volt elég jó, így lett sportújságíró. Nagyon örült, amikor a Nemzeti Sportnál a régi idők focijával foglalkozhatott. Tizenkét éve írta a Puskás-könyvet, mely alapja lett Almási Tamás dokumentumfilmjének.

A Puskás-kultusz – hiába ironizálnak nagyköveti címén – számára valóban ügy, amit már nemzetközileg képvisel és a Puskás-hagyomány mellett a világban szétszóródott nagy egyéniségek emlékét kutatja, ápolja. Nem az utazó nagyköveti rangot kell utólag megtöltenie tartalommal, hanem az általa képviselt ügy kapott súlyt, rangot, tekintélyt. A felcsúti akadémián elkezdett munkát folytatja a Nemzeti Sport, illetve  FourFourTwo főszerkesztőjeként is.

Határozottan cáfolja, hogy már túlzás a Puskás-nimbusz. Magyarországon még nem ismerik eléggé Puskást. Torz kép él róla, ezért írta a könyvet, ezért készül az Andy Vajna által bejelentett játékfilm. Szerinte sok még a közkeletű tévedés,

s a jelenlegi kormány kellett ahhoz, hogy Puskás a nemzeti panteonban méltó helyet kapjon.

Azt elismeri, hogy Puskás kerülte a politikát, idéz is egy levelet, amelyben a Száguldó Őrnagy azt írta, hogy neki egyetlen politikája van:

a futball és az, hogyan kell sok pénzt keresni. Orbán Viktorral is a foci révén került kapcsolatba: edzője volt a parlamenti csapatnál.

A magyar kormányfő kapcsán aztán szóba is kerülnek a futballra fordított elképesztő pénzek, amit Szöllősi György csak a futballból korábban kivett pénz visszaforgatásának tart, de azt ő is elismeri, hogy a futball nem olyan népszerű, mint amilyen lehetne. A foci most is politikai kérdés, és akkor is az volt, amikor Gyurcsány-kormány közönye azt üzente, a foci nem számít. A tao-támogatás az ő olvasatában nem a közpénzek bújtatott lenyúlása, hanem nagyszerű találmány.

Ez valójában adócsökkentés, ami egyébként liberális eszmény.

A Puskás-akadémia nem azért kapja a legtöbb támogatást, mert Felcsút a miniszterelnök faluja, hiszen a legnagyobb adakozó cégek akkor is támogatták, amikor Orbán Viktor még ellenzékben volt, a tao pedig nem is létezett. A nagykövet azt is elárulja, hogy a magyar csapatokat miért verik rendre balkáni és keleti riválisok.

A vereségek kapcsán egyébként néhány éve Lévai Anikó nemcsak azt árulta el, mekkora a szomorúság, ha kikap Orbán Viktor csapata, hanem azt is, milyen fontos szerepet tölt be mindennapjaikban Szöllősi György lapja.

Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik