Belföld

Századvég: A többség imádja a lex CEU-t

Kicsit nemzeti konzultáció ízű kérdésekkel bombázott ezer felnőttet a kormányközeli alapítvány, hogy kiderüljön, a lakosság nagy része kormányunk mellé állt.

A kormányhoz közel álló Századvég Alapítvány felmérést készített arról, hányadán is állnak az emberek a felsőoktatási törvény módosításával, azaz a megingó lex CEU-val.

Nem meglepő módon arra jutottak, a lakosság döntő többsége támogatja azt, és nincs szükség szerintük népszavazásra a kérdésről.

A témát – pécsi körkérdésünk eredményével ellentétben – a megkérdezettek többsége, 86 százaléka, ismeri. Ezen a ponton kiderült, hogy a Századvég eléggé nemzeti konzultációsan tette fel a kérdést, amit 70 százalék támogatott, 22 ellenzett:

egyetért a kormány javaslatával, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a jogszabályokat és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet?

Az esetleges népszavazást a megkérdezettek 72 százaléka támogatja, 24 százaléka ellenzi.

A felmérést április 7-11. között készítették 1000 fős reprezentatív minta alapján. A közölt adatok plusz-mínusz 3,2 százalékos eltérést mutathatnak a valóságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik