Belföld

Megingott a felsőoktatási törvény, ami bezáratná a CEU-t

Több tízezer ember tüntetett szerdán a Hősök terén. A Washington Post nagycikkben emlékezik meg az eseményről . A Postnak megszólalt egy Flóra nevű tüntető:

Nem akarom, hogy a kormány Vlagyimir Putyin modelljét alkalmazza a magyar társadalomra

–    indokolta meg, miért van kint a tüntetésen.

A WP azt írja, hogy Soros György víziója a nyitott társadalomról erősen szemben áll Orbán Viktor konzervatív, bevándorlásellenes nézeteivel. Orbán a civil csoportokra úgy tekint, mint amelyek Magyarország érdekei ellen dolgoznak.

A New York Times azt írja, megingott a felsőoktatási törvény, amely bezáratná Soros György egyetemét. A lap ezzel Palkovics László oktatási államtitkár bejelentésére céloz, miszerint ha a CEU meg akarja oldani a problémát, akkor gyakorlatilag csak két önálló jogi személyiségnek számító egyetem: az amerikai CEU és a magyar Közép-európai Egyetem (KEE) 2009-ben kötött licencmegállapodását kell kibővítenie.

A NYT részletesen kitér arra is, hogy szerdán Brüsszelben az Európai Bizottság első alelnöke bejelentette, vizsgálatot indít az EB a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban, Orbán Viktor pedig áprilisban részt vesz az Európai Parlament ülésén. A BBC szerdai cikke is a brüsszeli bejelentésről ír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik