Belföld
Budapest, 2017. április 11.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Menyhárt Józseffel, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Fidesz Lendvay utcai székházában 2017. április 11-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Titokban már gyűlölik Orbánt

Budapesten egymást érik a nagyszabású  kormányellenes megmozdulások az elmúlt napokban, és bár szerdán Szegeden, Miskolcon vagy Békéscsabán is tartottak kisebb tüntetéseket, a  vidék ingerküszöbét mintha nem érné el a CEU és a civil szervezetek ellehetetlenítése. Mi Pécsen kérdezősködtünk, ahol a többséget valóban nem foglalkoztatja a CEU sorsa, de egyre inkább elegük van Orbán Viktorból.
Korábban a témában:

Őszintén? Fogalmam sincs az egészről. Tudom, hogy tüntetés van Pesten, de hogy mi ez az egész, tőlem hiába kérdi. Olvasom, de nem értem. Hogy bezár egy egyetem, mert csalt, vagy nem is csalt, valami mást csinált … nem, nem tudom miért zár be?… Segítsen!

Az 41 éves Schmidt József kérdőn nézett rám, amikor Pécs uránvárosi központjában arról kérdeztem, mit tud a Közép-európai Egyetem (CEU) körül kibontakozott politikai vitáról. A burkolóként dolgozó pécsi férfi később így mentegetőzött: „Az elmúlt években inkább külföldön dolgoztam, húsvét után újra megyek Németországba, nemigen vagyok tisztában az itthoni viszonyokkal, meg nem is érdekel ez az egész kavarás, ami itthon van. Mást kérdezzen!”

Megtettem kérés nélkül is: többtucatnyi pécsit faggattam a CEU-ról, az egyetem működését gátló törvénymódosításról, a jogszabály ellen szervezett fővárosi demonstrációkról, ám a válaszok 90 százaléka tartalmilag kísértetiesen hasonlított a kétgyermekes családját külhoni munkából eltartó férfi szabadkozására.

A 28 esztendős Tünde, aki fodrász, és esti iskolán most készül az érettségire, így reagált: „Azt olvastam, hogy ez jól menő egyetem. Nem értem miért kell akkor bezárni? Én mondjuk, ha pesti lennék, nem tüntetnék, de akkor se értem az egészet.”

Fotó: MTI / Sóki Tamás

 

A Tündével együtt buszra váró Eta, aki raktárosként dolgozik, három gyereket nevel, és szintén érettségire készül – innen az ismeretség Tündével – kicsit jobban képben van a párja jóvoltából:

A férjem szakács és állandóan politizál. Az egyetemet ő se ismeri, de dühös, merthogy szerinte ez az egész az Orbán bosszúja, már nem is tudom ki ellen.

Közbevetem, hogy talán Soros ellen, ő bólint és folytatja: „A férjem biztos, hogy tüntetne, ha Pesten laknánk. Nagyon utálja Orbánt. Azt mondja, hogy

az Orbán mindent tönkretesz, csak összeugrasztja az embereket.”

Az általam kérdezett pécsiek többsége erre a következtetésre jutott.

„Az egyetemről nem tudok semmit, de azt látom, hogy Orbán akkor boldog, ha harcol és ha feszültséget teremt” – vélekedett a kétéves fiával a kertvárosi lakótelepen sétáló-sütkérező Tóth Zoltán. A 39 éves, kigyúrt férfi a pécsi erőműben nehézgépkezelő, és a környezetében azt tapasztalja, hogy a sok háborúság egy ideig erősítette Orbánt, mert sokaknak tetszett, hogy a miniszterelnök határozott, szembe mer menni a nagyhatalmakkal, a multikkal, mindenkivel, de mostanra már kezd mindenkinek elege lenni a sok háborúskodásból, és Orbánt

egy kis összeférhetetlen bajkeverőnek látják.

Tóth Zoltán még hozzátette: „Nem tudom, hogy miért fordult Orbán a CEU ellen, és körülöttem senki se tudja, de nem találkoztam olyan emberrel, aki ebben Orbánt támogatja.”

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Tényleg arra kíváncsi, hogy én mit gondolok? – próbálta elhárítani kérdésemet egy 68 éves asszony, aki Ilikeként nyújtott kezet, s Füge névre hallgató fekete tacskóját sétáltatta.

„Öreg vagyok, nem értek én ezekhez a dolgokhoz. Ápolónő voltam 40 évig, sose politizáltam, de azt érzem, hogy a politikusok a nagyobb bajokról akarják elvonni a figyelmet, azért mentek neki annak az egyetemnek. Az igazi baj az, hogy nincs rendes munka, kicsik a bérek, az emberek jó, ha 100 ezer forintot keresnek, miközben a vezetők havonta milliókat tesznek zsebre. Mire költik, miért jár nekik annyi? Kinek lesz jobb az élete, hogy ő ennyit keres? Ez az igazi gond, meg hogy ellopnak mindent. Arról terelik el a figyelmet az egyetemmel. A régi világban nem volt ilyen. A párom elhagyott 17 éve, de akkor is elmondhatom, hogy szépen boldogultunk, nem voltunk gazdagok, de jutott mindenre, ma ezt egy melós mikor mondhatja el? A házunkat a saját két kezünkkel építettük, kevertem a maltert, hordtam a téglát, de láttuk az értelmét, a maiak látják? Ha előbbre akarnak jutni, menekülnek külföldre. Milyen világ ez? Az unokám felszolgáló, és öt éve nem kap rendes állást a szakmájában, most salátát csomagol a Sparban, és ennek is örül. Ő is el fog menni.”

Gábor banki középvezető, felesége kozmetikus. A 47 éves férfi azzal kezdi, hogy ő biztos nem menne el tüntetni, nem politizál, 2006 óta nem volt szavazni sem:

Minek szavazzak, úgyis Orbán nyer, én se tudnék nála jobbat mondani, gyenge a felhozatal. Ezzel együtt egy ideje elegem van abból, hogy miatta kiszámíthatatlanná vált az ország, kedvére átírja a törvényeket. Aki nem őt támogatja, azt kinyírja. Ez beteges. De most elvetette a sulykot.

– Soros megállítja?
– Ugyan, a Sorosnak ő egy légypiszok, rá se figyel. Viszont egyre több embernek lett elege az önkényeskedéseiből. Akik ellene vannak, most erőt gyűjtenek abból, hogy rájöttek, mégse annyira gyengék.
– Orbán emberei, például a Németh Szilárd, rezsibiztos szerint a tüntetéseket Soros és csapata generálja. A pécsiek is így látják?
– Mi ez a hülyeség?! Ki hiszi ezt el?! Ilyen baromságot itt senkitől se hallottam. De hát vidéken nem is mer annyira hülye lenni valaki, hogy ilyet mondjon. Vidéken ez nem megy, még az unokája is viselné a tata állatságának a bélyegét.

Tistyán László, szociológus tavaly nyugdíjba ment, de azért tartja a régi, helyben befolyásos ismerőseivel a kapcsolatot. A tőlük hallottakat így összegezte a Széchenyi téren feleségével és hatéves gyermekével promenádozó férfi:

Már a kormányhivatalok dolgozói is nehezen bírják Orbán húzásait. Hogy mindenkit lemészárol, akiben tehetséget érez és nem vele van. A CEU azért lett ellenség, mert nem függ Orbántól és befolyásolhatatlan. A hivatalnokok persze nem lázadnak nyíltan, féltik a pozíciójukat meg a biztos fizetést, de titokban már gyűlölik Orbánt, hogy ennyire gátlástalanul sakkozik élő emberekkel.

Fotó: MTI

Az előbbiekre rímeltek Bognár László szavai. A 65 éves vállalkozó ekképpen tört ki: „Orbán rengeteg dolgot jól csinál, okos kezdeményezései vannak, ennek ellenére kezd mindenkinek tele lenni a hócipője az önkényeskedéseivel. Hogy legyilkolna mindenkit, aki önállóan gondolkodik. Mind többen érzik, hogy a cél az ország teljes kisajátítása, elrablása, hogy minden az övé legyen, senki ne szólhasson ellene. És ehhez a hatalom minden ága gazsulál. Csalódtam Áderban, hogy aláírta a törvényt. Tegnap éjjel azon kaptam magam, hogy verset faragok, majd ezt skandálom locsoláskor:

„Leszerepelt ez a banda, Áder János le van szarva.”

A Pécs utcáin leszólítottak közül senki sem védte Orbán CEU-ellenes törvényét, sőt, a kérdezettek állították, hogy ismeretségi körükben se hallottak a CEU dolgában Orbánt támogató hangokat. Ugyanakkor mind megjegyezték, hogy a CEU-történet nem beszédtéma, nem fontos, nem haladja meg az ismerősök ingerküszöbét, ha nem hozom szóba, ők se teszik.

Este, permetezés közben az egyik kertszomszédom, az 52 éves Feri viszont keményen kiállt a miniszterelnök mellett. A kitartóan Orbánra voksoló szomszéd szerint Soros az ördög, ő hozta ide a migránsokat, csak a saját hasznát nézi, helyes, ha Orbán leszámol vele és egyetemével, ha megteszi, az jó lesz az országnak. Feri hét éve feleségével kamionozik, általában 5-6 hetente térnek haza. Utálják mindketten, de arra nem látnak reményt, hogy itthon éljenek.

Ungár Tamás

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2016. május 29.
A DIGI Távközlési És Szolgáltató Kft. portálja a River Estates A-kategóriás, modern, 9 emeletes irodaház földszintjén, a főváros XIII. kerületében, a Váci út - Dózsa György út találkozásánál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.