Belföld

Recski csecsemőhalál – egymásra mutogatnak a szülők

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 04. 13. 17:11

Megkezdődött a recski csecsemőhalál ügyében indított per csütörtökön az Egri Törvényszéken. Az apát azzal vádolják, hogy bántalmazta féléves kisfiát, aki belehalt a koponyacsonttörés következményeibe. Első fokon eljáró bíróság előtt az ügyész egy korábbi, a nagyobbik testvér sérelmére elkövetett cselekményt is az apa terhére rótt. Az előzetes letartóztatásban lévő R. Mátét így halált okozó testi sértéssel és gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolják.

 A vád szerint az apa, élettársa és a kisfiuk egy ágyban aludtak el. Éjjel a baba folyamatosan sírt, az akkor 21 éves fiatalember pedig elveszítette türelmét. Nagy erővel megrázta kisfiát, aki egy berendezési tárgyhoz ütődött a feje. Ezután elaltatta a picit és ő is lefeküdt aludni. Hajnali három körül a kisfiú rosszul lett, ezért a szülei 4 órakor az orvosi ügyeletre vitték, ott azonban már nem tudtak segíteni rajta.
A másik vádpont szerint csaknem pontosan egy évvel korábban, 2015. június 12-én a nagyobbik gyermek, a pár közös kislánya is megsérült: az apa óvatlansága miatt kicsúszott a takaróból, 70-80 centiméter magasságból a földre esett és beütötte a fejét. A fiatalember erről nem beszélt élettársának. A gyermeket csak két nappal később vitték mentővel az intenzív osztályra. Kiderült, hogy a kislány koponyacsonttörést szenvedett, ami életveszélyes sérülésnek minősül. A sérülés maradandó fogyatékosságot is okozott az ügyészség  szerint. Az eset után a gyámhatóság a kislányt először hivatásos nevelőszülőknél, majd a nagymamánál helyezte el.

A tárgyaláson a fiatal apa úgy nyilatkozott, hogy a vádat megértette, vallomást viszont csak azután tesz, hogy konzultál az ügyvédjével. Azt azonban elmondta, hogy nem tartja magát bűnösnek, a vádban szereplő cselekményt nem követte el. Közölte: korábbi vallomásait nem tartja fenn és semmilyen kérdésre nem válaszol.

A bíró ismertette a férfi gyanúsítotti kihallgatásának jegyzőkönyveit, valamint a nyomozati bíró előtt tett nyilatkozatát. Ezekből kiderült:

a fiatalember és párja előbb a házőrző kutyájukra próbálta fogni a sérülést, majd a férfi magára vállalta a cselekményt. A vádlott később megváltoztatta ezt a vallomását is, és élettársát jelölte meg a halálhoz vezető sérülés okozójaként. Azt mondta, hogy ő el akarta vinni a balhét a nő helyett, de miután ellene fordult, erre már nem hajlandó.Az anya bíróságon lényegében fenntartotta korábbi rendőrségi vallomását, amely legfőbb pontjaiban megegyezik a vádhatóság állításaival. Az ezt követő szembesítés nem vezetett eredményre: a vádlott és a tanú egymást okolta közös gyermekük haláláért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.