Élő Belföld

Aláírta János, utcán van a város – Tömegek tiltakoztak Budapest utcáin

Az elmúlt két hét során ez már a harmadik tüntetés Budapesten a CEU ellenehetetlenítésére meghozott törvénymódosítás ellen. A vasárnapi tüntetésen hetvenezer ember vonult végig a Várkert Bazártól a Kossuth térig, hogy ott tiltakozzon a támadás ellen, ami a gyakorlatban bezáratná Magyarország legjobb egyetemét.

A Hősök Vétója nevű mai tüntetés fél hatkor kezdődött a Hősök terén, a Civilizáció 2017 csoport szervezésében.

A kormány a CEU ellen meghozott törvénymódosítást kevesebb mint egy hét alatt verte át a parlamenten, érdemi egyeztetés nélkül. Ez több olyan új követelményt állítana fel a CEU-val szemben, amelyeket lehetetlen, vagy nagyon drága lenne teljesíteni. Az amerikai-magyar kétoldalú szerződés például lehetetlen, de egy új egyetemi campus felhúzása New York államban szintén nagyon drága lenne. Főleg, hogy ugyanazokat a szakokat kellene ott is oktatni, mint Magyarországon.

A CEU bezárásának legfontosabb kérdéseiről itt olvashat többet. 

A tüntetés nemcsak a CEU elleni törvényjavaslatról szólna, hanem a civiltörvényről is, amellyel a kormány a vele szemben kritikus civil szervezeteket szeretné ellehetetleníteni. A javaslat szerint minden olyan szervezet külföldi ügynöknek számítana, ami egy év alatt 7,2 millió forintnál több támogatást kap külföldről.

A civiltörvényről itt olvashat többet. 

Zúg a bajszos szar

Az Andrássyn és a Lendvay utcában is. Közben a Fidesz-székház körüli rendőröket papírrepülőkkel dobálják a tüntetők.

"Orbánt be, Marcit ki!"

– kiáltják a tüntetők a Fidesz-székház előtt, utalva a tegnap letartóztatott Gulyás Mártonra. Őt egyébként még mindig nem engedték ki, nem lepődnénk meg, ha a tüntetők is ott kötnének ki.

Javítsanak ki, ha tévedek, kedves olvasók,

De lehet, hogy ha szerda délután több tízezer embert ki lehet rántani a Hősök terére, hogy kutyasétáltatás, főzés, sörözés, olvasás, gyermeknemzés, vagy egyéb szórakoztató elfoglaltság helyett tüntikézzenek, akkor kevésbé érdemes őket lesorosbérencezni, mint mondjuk foglalkozni a követeléseikkel.

Nagyon furcsa helyzet alakult ki

Mert a tüntetésnek vége, ezért sokan elindultak az Oktogon felé. De közben egy csomóan érkeznek a másik irányból, akik még csak most szeretnének tüntetni menni. A szervezők azt kérik, hogy maradjanak sötétedésig, mert csak akkor tudják megcsinálni a telefonos képeket.

Csak jönnek és jönnek

Csak jönnek és jönnek: rengeteg a fiatal, továbbra is az Andrássy út teljes szélességében érkeznek a tüntetők, nem látni a menet végét. Rendőrt ezen a részen keveset látni, a hangulat békés. A beszédeket az Andrássy-Dózsa sarkán már nem hallhatók.

– jelentette Péter, gyakorlott tüntetésre járó

Inkább a civilek miatt tüntetnek, mint a CEU-ért

A tüntetés témája legalább annyira a civileket megbélyegző törvényjavaslat, mint a CEU bezárása. Bár az első felszólaló egy CEU-s diák, László Luca volt, ő is a civil társadalom fontosságáról beszélt. Utána Móra Veronika, a kormány által már több mint két éve zaklatni kezdett Ökotárs Alapítvány vezetője következett, aki azt mondta, a kormánynak nem kedves témákkal foglalkozó civil szervezetek nagyon nehéz helyzetben vannak, alig jutnak forrásokhoz. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője is arról beszélt, hogy a civil szervezetek, az övék is, az állam helyett lát el feladatokat.

A legfontosabb információk

Andrássy felől érkezik sok ember. És itt Van két beagle is.

– Jelentette Juli a legfontosabb információkat.

Fotó: Boros Juli

Gyűlnek, gyűlnek

A szerb nagykövetség előtt le van kordonozva a járda, és egyre több ember érkezik a Hősök tere környékére, ahol fél hatkor tüntetés kezdődött a CEU ellehetetlenítése és a civiltörvény ellen.

A Hősök terén eleinte még elég kevesen voltak, de így volt ez a vasárnapi tüntetéssel is. Később aztán elkezdtek gyűlni az emberek.

Fotó: Bielik István
Fotó: Bielik István

A Hősök tere, amint az látható, most kezd megtelni. Ellentétben a Városligettel, ami viszont már tele van, csak rendőrrel, jelentette kollégánk a helyszínről.

Olvasói sztorik