Belföld

Amerikát aggasztja a lex CEU

Budapestre érkezett az európai ügyekért felelős államtitkár-helyettes.

Budapestre érkezett az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese, Hoyt Yee, aki a felsőoktatási törvény módosításának hétfői kihirdetése kapcsán kijelentette:

Az Egyesült Államok aggódik a jogszabály miatt, mert az világosan a CEU-t célozza, és ezt a fontos amerikai-magyar intézményt fenyegeti.

A Reuters hírügynökség, amely Hoyt Yee szavairól beszámol, emlékeztet: vasárnap Orbán Viktor hétéves uralmának egyik legnagyobb tüntetését tartották, miután a CEU-ra szabott törvénymódosításra annak belföldi ellenzői a kritikus hangok letöréseként és Oroszország felé való sodródásként tekintenek.

A törvény előírja, hogy a külföldi egyetemek anyaországukban is működtessenek kampuszt, és kormányközi egyezményhez köti a magyarországi tevékenységüket. A Közép-európai Egyetem álláspontja szerint mindez irreális költségekkel járna, és a washingtoni kormánynak nincs is hatásköre ilyen egyezmény megkötésére.

Az amerikai államtitkár-helyettes elsősorban a CEU-t ellehetetlenítő jogszabály megtárgyalása érdekében látogatott Magyarországra. A Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Magyarország az akadémiai szabadságot korlátozó törvény ellenére is kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak.

Hoyt Yee úgy véli, az egyetem elűzése elsősorban a magyarok számára jelentene veszteséget, de hozzátette, éberen figyelik, hogy Oroszország milyen tevékenységet fejt ki a régióban és a Balkánon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik