Belföld

Áder János többé nem államfő az Együttnek

Sorra jönnek ki a pártközlemények Áder Jánosról, aki szignózta a CEU-törvényt. Nem fukarkodnak a szóviccekkel és a támadással sem.

Áder János köztársasági elnök a várakozásoknak és a kormánynak megfelelően aláírta a lex CEU néven hírhedtté vált törvényt. Tette ezt a tüntetéseken tiltakozó tízezrek, a nyílt leveleket, könyörgéseket és ódákat író akadémikusok, híres egyetemek, tanszékek, oktatók, hallgatók, állami és civil szereplők kérései ellenére.

Úgyhogy az ellenzéki pártok rá is haraptak a dologra, hogy a frissen megválasztott államfő ismét a Fidesznek kedvező döntést hozott.

Együtt: Áder már nem legitim

Az Együtt reagált a leggyorsabban, mindjárt közleményük címében elsütötték a klasszikus szóviccet: “Áder egy káder”. Felemlegetik, hogy petíciót indítottak, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény e módosítását, ennek ellenére Áder megtette ezt. Nem lennénk most az államfő helyében, ugyanis

az Együtt mától nem tekinti őt legitim köztársasági elnöknek.

Szerintük Áder hallgatott, amíg “elvtársai Orbánisztánná változtatták Magyarországot”, nem testesíti meg a nemzet egységét, azt teszi, amit a pártközpontból mondanak neki. Ezért a párt mostantól semmilyen ügyben nem fordul hozzá és erre kéri a többi ellenzéki pártot is.

MSZP: Áder kihullott a kultúrkörből

Másodiknak a szocialisták közleménye hullott be postaládánkba. Az MSZP is Áder alkalmatlanságáról lamentál,

mert nem képes felismerni a nemzet érdekét és nem tudja kifejezni a nemzet egységét. Áder János csak egy pártkatona, akinek fontosabb Orbán Viktor véleménye, mint több millió ember egyöntetű akarata.

Szerintük Áder kiiratkozott a CEU megmaradása mellett kiállók kultúrköréből. A kormány így folytatja nemzetellenes politikáját – írják -, aminek célja a kritikusan gondolkodók számának csökkentése. Az MSZP mindenesetre megvédi majd a Fidesz három ellenségét: a sajtószabadságot, a véleményszabadságot és az oktatás szabadságát.

Momentum: épül a félelem rendszere

Az Orbán-kormány ellen egy győzelmet már behúzó Momentum Mozgalom is rreagált természetesen. Azt írják, Áder jogszabályok mögé bújik, miközben 80 ezren tüntetnek “a teljes társadalomnak ártó ostoba törvénymódosításért”. Ráadásul szerintük jogszabályok alapján is támadható a törvény, de akkor is visszaküldhette volna, ha nem értett volna egyet vele. Így riogatnak:

Épül a félelem rendszere: bármikor bárkit kicsinálhatnak, pár hét alatt, ha a kamuellenségekkel vívott propagandaharc éppen fontosabb, mint az országba áramló tudás, jó hírünk vagy éppen a kutatási pénzek. Valószínűleg utóbbiból nem olyan könnyű lopni, mint a gigaberuházásokból.

Végül azt írják, ott lesznek a szerdára belengetett tüntetésen és beadták népszavazási kérdéseiket is a CEU és az oktatás ügyében.

DK (Gyurcsány): gazember, vakond, nyomorult

A Demokratikus Koalíció ugyan nem küldött még üzenetet, de Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook-posztját gyakorlatilag felfoghatjuk a DK válaszának. Szó szerint idézzük, vakond is van benne:

Tudja “elnök úr”, maga is gazember. Hol vakondot keresett, hol ocsmány választási törvényt támogatott. Most aláírta a tudás szabadságát gúzsba kötő törvényt. Ugye nem erről álmodott a Fidesz alapításakor? Nem kételkedem: egykor demokrata volt. Mostanra éppen olyan nyomorult lett, mint egykori ellenfelei.
Kár magáért. De lehet, hogy mégse.
Viselje sorsát. Nem lesz könnyű.

MKKP: Stadionos-szóvicces

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt kis fáziskéséssel kitett egy vicceskedő képet a Facebookjára. Angolul kevéssé tudok kedvéért, a STADI-ON a stadionépítés kezdetére, a STUDY-OFF pedig a tanulmányok végére utal (ugyebár CEU nélkül):

 

LMP: irány az Ab!

Az eddigi leggyakorlatiasabb reakció a Lehet Más a Politikáé, mennek az Alkotmánybíróságra (ami ugye nem halasztja a törvény hatályba lépését). Közleményük:

Az LMP szerint a köztársasági elnök az ország és a Fidesz érdeke közül megint az utóbbit választotta, amikor még megfontolásra sem küldte vissza a Lex CEU-t az Országgyűlésnek. A pártnak ennek ellenére meggyőződése, hogy a törvény alaptörvény-ellenes, ezért beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, melyhez várja az összes ellenzéki párt támogatását.

KDNP: Ádert nem lehetett megtéveszteni

Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője az atv.hu-nak azt mondta:

Úgy látszik, Áder János elnök urat nem sikerült megtévesztenie azoknak a mindenfélét híresztelőknek, akik többet láttak a törvénymódosításban, mint ami benne volt.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik