Belföld

Orbán tényleg nem rúg ki kétszáz egyetemi tanárt

Mégsem lesz oktatói sztrájk CEU-ügyben. Legalábbis egyelőre.

Bárány Tibor, a Műegyetem szociológus oktatója a minap tette közhírré, hogy:

2017. április 10-étől határozatlan ideig nem vagyok hajlandó ellátni az oktatási, kutatási, adminisztratív és egyéb munkahelyi teendőimet, mindaddig, amíg a magyar országgyűlés vissza nem vonja a lex CEU néven elhíresült törvényt — amennyiben országosan legalább 200 oktató csatlakozik hozzám, akik közül legalább 20-an az én egyetememen (BME), legalább 2-en az én tanszékemen dolgoznak

Bárány Tibor azt is közölte, “ha nem leszünk elegen, a tiltakozás más módjait fogom választani.

Nem jött össze a kétszáz

Bárány Tibortól a portálunkon szerdán megjelent interjúban egyebek mellett azt kérdeztük, tart-e retorziótól, kirúgásoktól.

Nem vagyok hajlandó ilyentől félni. Amúgy nálunk, a Műegyetemen az erős kari autonómia miatt szinte lehetetlen bárkit is politikai okból elbocsátani, és ez senkinek nem is áll szándékában… Ha az országban kétszáz ember kiesik, lefagy az ország felsőoktatása, ha egy egyetemről húsz ember kiesik, lefagy az egyetem, ha egy tanszékről két ember kiesik, lefagy a tanszék.

Fotó:Hámori Zsófia

Bárány Tibor ma ismét nyilatkozattal állt elő, amit szó szerint közlünk.

Két nappal ezelőtt egy Facebook-bejegyzésben közzétettem egy felhívást: amennyiben megfelelő számú oktató csatlakozik a kezdeményezéshez, 2017. április 10-étől kezdődően polgári engedetlenség keretében megtagadom a munkavégzést az egyetememen mindaddig, amíg az Országgyűlés meg nem semmisíti a lex CEU néven elhíresült törvényt. A kezdeményezéshez péntek délelőttig 11 egyetem közel 40 oktatója csatlakozott, mivel viszont számuk 200-nál kevesebb, úgy döntöttem, hogy hétfőtől a polgári engedetlenség helyett egyelőre a tiltakozás és a nyomásgyakorlás más formáit fogom alkalmazni.

Csatlakozom az ELTE ÁJK oktatóinak kezdeményezéséhez: 2017. április 10-étől minden oktatási tevékenységem során időt fogok szánni arra, hogy az oktatás és a kutatás szabadságáról, a demokrácia fontosságáról beszéljek a hallgatókkal a tanóra keretei között és azokon kívül.

Kérek mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk – olyan módszert választva, amely a saját oktatási elveivel összefér, és a hallgatók jogait leginkább tiszteletben tartja. Tájékoztassuk egymást a saját egyetemünkön szerveződő tiltakozó akciókról, flashmobokról, s az erős egyetemközi szolidaritás kifejezésével érjük el a lex CEU visszavonását.

Üdv.,

Bárány Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik