Belföld

Gyurcsány egyetlen feltétele: Gyurcsány

Gigainterjú a Demokratikus Koalíció galambjával.

A DK elnöke az egyetlen épeszű lépésnek az ellenzéki együttműködést tartja. Ez az alapvetés. Gyurcsány Ferenc a 168 órának két oldalon (a négyből) át magyarázza, miért kell összefogni, miért kell az MSZP-nek vele együtt elfogadnia a Demokratikus Koalíciót. Pró és kontra vannak érvek, röpködnek a közvélemény-kutatási adatok, hogy vele vagy nélküle.

A lényeg, ő nem hátrál meg Botka Lászlóval szemben.

Tagadja, hogy indulatos lenne. Csak szenvedélyes, amikor hadüzenetről és arról beszél, hogy nagy a baj, ha a Fidesz által ellene kezdett karaktergyilkosságot az MSZP akarja befejezni. Szerinte nem őt, hanem a pártját érte kihívás, amit még ő viselt a legnagyobb nyugalommal, ő állította le “az embereit”, amikor Botka bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek.

Ebben a pártban én vagyok a galamb.

Egy vezetőnek az a dolga, hogy integráljon, nem az, hogy követeljen. Neki is csak egy feltétele van.

Senki nem kérdőjelezheti meg a DK önállóságát, és a mi belügyünk, hogy ki vezeti a pártot. Sem Orbán, sem Botka nem szólhat ebbe bele.

Ez nem személyes történet – mondja a párt galambja, vagy inkább kis hercege.

Ha megszelídíted a rókát, felelősséggel tartozol érte. Olvassunk klasszikusokat! A felmérések szerint a pártok közül a DK tábora támogatja legegységesebben a saját vezetőségét.

A párt nem omlana össze nélküle, de a DK értéknek tekinti, hogy lényeges szerepet játszik az irány meghatározásában.

A magyar politika személyiséghiánnyal küzd. Nézze meg, mit szenved az LMP attól, hogy Schiffer András elment. A Fidesz sem lenne ilyen Orbán Viktor nélkül.

Gyurcsány kiszámolta, hogy az MSZP-féle vagyonadóból és kétkulcsos adóból legfeljebb 40 milliárd jönne össze, nem 300. Kemény dolgokat mond.

Magyarországon egymillió forint felett legfeljebb negyvenezer ember keres. Ha vagyonbevallást akarunk, akkor tízmillió magyar állampolgárnak vagyonbevallást kell tennie. Azt a kormányt, amely ilyen intézkedést akar bevezetni, kapával-kaszával fogják elkergetni.

Nem ért egyet az MSZP gazdag-ellenes kampányával, amit politikai bűnözőkkel illusztrálnak a szocialisták, nem hiszi, hogy minden jómódú bűnöző vagy minden bűnöző jómódú. Emlékeztet rá, hogy ő még kormányon sem tett bűnbakká egyetlen társadalmi csoportot sem.

Gyurcsány beszél még elszámoltatásról, alapjövedelemről, majd a négyoldalas interjú végén elárulja, ő nem enged, mert azt tekinti kompromisszumnak, ha vele együtt fogadják el a pártját. Ezt öngyilkos stratégiának tartja a baloldal számára egy olyan választásnál, amely nem lesz tisztességes. Szerinte nekik nincs más választásuk, ez az MSZP felelőssége lesz. Úgy látja, ha nem listán indulna, akkor megtévesztené az embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik