Közélet

A korábban Matolcsy rokonságához köthető cég ismét elnyert egy MNB-alapítványos megbízást

Idén áprilisban írta meg az Index, hogy már néhány hónappal megalapítása után rátaláltak az MNB-alapítványok a Raw Development Kft-re, amelyre a legfontosabb ingatlanprojektjeik menedzselését bízták. A cégnek egy év alatt nagyjából 100 milliós megrendelést adtak.

A Közbeszezési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint a Raw Development tovább arat az MNB-alapítványok közbeszerzésein. Ezzúttal a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (az egyik MNB-s alapítvány)  az “Úri u. 72. szám alatti épület átalakítására vonatkozó projektben projektmenedzseri feladatok ellátására” kötött velük megbízási szerződést 16 millió 900 ezer forint értékben. A megbízást hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárésban ítélték oda.

Az Úri utca 72. szám alatt található műemléképületet a Pageo a Szép Házak Kft.-től nettó 795 millió forintért, a terveket a 444.hu korábbi cikkében meg is nézheti.

A Raw Development neve ismerősen csenget azok számára, akik követik a közélet eseményeit. Egy kicsit figyelni kell, mert a tulajdonosi struktúra figyelemreméltóan változott az elmúlt időszakban:

  • A Raw Development egyetlen tulajdonosa a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft. volt, amelyet 2001-es alapításától kezdve Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére illetve egy másik cégen keresztül felesége is tulajdonolt 2013 végéig. A 444.hu egy korábbi cikke szerint a Lakásépítő T.2-Invest Kft. korábbi tulajdonosai 35-35 százalékban Schnaider Judit és Szabó Erika, 30 százalékban pedig Szilágyi Béla voltak. Schnaider és Szabó számos Szemerey-cégben töltenek be különböző tisztségeket, Szilágyi pedig Szemerey Tamás sógorának üzlettársa.
  • A Lakásépítő azonban idén augusztusban kiszállt a Raw Developmentből, így a cég  jelenlegi tulajdonosa a Faberco Bt., amelynek egyedüli beltagja Fábri Pálné az Opten céginformációs rendszere szerint. Schiff György 2015 áprilisától ügyvezetője a Raw-nak, a Faberco-nak pedig 2011-től kültagja. Az általa igazgatott céget tehát idén augusztusban vette meg a bt., ahol kültag.

A Raw Development dolgozott egyébként a Szemerey Tamás tulajdonában lévő Növekedési Hitel Bank gellérthegyi székházán is. Az Ybl-villát 2014 decemberében 4,6 milliárd forintért vette meg a PADA, az MNB egy msáik alapítványa. A villát felújítják, rendezvényközpontot nyitnak benne, a projektmenedzseri feladatokat a Raw Development látja el.

Matolcsy György MNB-elnök alig 30 éves fiának balatonfüredi “gazdasági melléképületét” (képért katt ide!) is gondozta a cég, a Raw Development a generálkivitelezést és a bonyolítást végezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik