Pénzügy

Havi 750 ezerért ezt kapják az MNB-s alapítványok

Megkérdeztük, mi van a „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című tanulmányokban, amit Matolcsy unokatestvérének cégétől a jegybankelnök alapítványai rendelnek. Érdeklődtünk más elemzéseket készítő cégeknél is, ők mennyiért mit kínálnak.

Matolcsy György unokatestvérének cégétől öt jegybanki alapítvány is megrendelte ugyanazt a kiadványt, havi (ötször) 750 ezer forintért – írtuk a hvg.hu cikke alapján. Megkérdeztük a tanulmányokat jegyző BanKonzultot, mit is nyújtanak ezért a pénzért.

Arra voltunk kíváncsiak, mióta adják ki a tanulmányt, kik (milyen szakemberek) készítik, milyen formában, kik és hányan vásárolják meg havonta. S mivel az MNB-s alapítványok azzal indokolták az ötszöri megvásárlást, hogy nem másolható a dokumentum (szerzői jogvédelmi okokból), megkérdeztük azt is, hogy ha egy cégcsoport több egysége is szeretné elolvasni a tanulmányt, akkor tényleg minden cégnek meg kell-e vásárolnia külön.

És mivel a BanKonzult oldalán semmilyen figyelemfelhívót nem láttunk a tanulmányról (egyáltalán semmi infót nem találtunk a cég saját honlapján a „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek”-ről, amit furcsálltunk), arról is érdeklődtünk, mi ennek az oka. (Illetve, ha mégis elkerülte volna a figyelmünket, kértünk linket, hogy megnézhessük.) Nem minden kérdésünkre érkezett válasz, de azért a nagy részükre igen.

Összehasonlításul megkérdeztünk három másik, hasonló témákban tanulmányokat készítő céget is, ők mennyiért kínálják a elemzéseiket, előrejelzéseiket – választ a GKI-tól kaptunk.

Titok, kik készítik

A BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. 1995 óta segíti partnereit a gazdasági tanácsadás és befektetés-menedzsment területén – írta a cég válaszában. A társaság meghatározó üzleti célja, hogy a gazdaság szerteágazó területein az innovatív lehetőségeket megragadva segítse a vállalkozásokat és partnereiket egy jól működő tevékenység felépítésében, stratégiai piaci pozíciójuk kialakításában, illetve megerősítésében. Ehhez úgy érzik, tanácsadói munkájuk, elemzéseik és kiadványaik jó szakmai alapot nyújthatnak.

Az országos piacon – egyéb rendszeresen és eseti jelleggel értékesített, stratégiai döntéseket támogató, elemzéseket tartalmazó tanácsadói anyagaik mellett – 2013 óta vannak jelen „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című havi kiadványukkal, melynek elkészítésében közgazdászokból álló munkacsoport vesz részt.

A személyiségi jogok tiszteletben tartására hivatkozva azonban azt nem árulták el, kik vesznek részt a tanulmányok elkészítésében.

Ezt kínálják havi 750 ezer forintért

A havi kiadvány megfogalmazásuk szerint a magyar gazdaságban végbemenő gazdasági trendek és külgazdasági hatások elemzését foglalja magába. Az anyag célja, hogy pénzügyi befektetési stratégia elkészítéséhez és rendszeres felülvizsgálatához adjon háttérelemzést és támogatást – tették hozzá.

A trendelemzések a magyar makrogazdasági környezet elemzésére, a monetáris politikai trendek kiértékelésére, valamint a jelenlegi és várható kamatkörnyezet alakulására is fókuszálnak. Mindemellett az elemzések nemzetközi kitekintést is nyújtanak azokra az eseményekre, amelyek a magyar gazdaságra is hatással lehetnek. Ezenkívül nagy hangsúly kerül a magyar pénzügyi piacra hatást gyakorló folyamatok elemzésére is, így a makrogazdaságot befolyásoló éppen aktuális gazdasági folyamatok áttekintésére is kitér az elemzés.

12 top téma

A kiadványban havonta 12 kiválasztott témát dolgoznak fel, a gazdaságban éppen aktuális trendek és változások alapján, és az elemzett trendekhez jól szemléltető ábrakészlet is tartozik.

Főbb témakörök:

  • Fogyasztói árak – kamatkörnyezet alakulása
  • Monetáris politikai trendek
  • Pénzügyi rendszert érintő változások
  • GDP változás
  • Devizapiaci kitekintés
  • Folyófizetési mérleg – pénzügyi egyensúly
  • Külkereskedelem
  • Foglalkoztatás
  • Költségvetés alakulása
  • Éppen aktuális gazdasági témák

A termék elektronikusan és nyomdailag kinyomtatva is rendelkezésre áll.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Kik vásárolják?

A trendelemzést elsősorban olyan magyar pénzügyi befektetésekkel rendelkező intézmények, vállalati befektetők és a pénzügyi szektor szereplői rendelik meg, amelyek befektetési döntéseik során releváns, megalapozott gazdasági és pénzügyi háttérelemzésekre kívánnak támaszkodni. Az elemzéseken túl szakmai konzultációkkal is segítik egyébként üzleti partnereiket – írták.

Hangsúlyozták: a kiadvány segítségével optimalizálhatóak a befektetéseken elérhető hozamok és a felmerülő kockázatokra is felkészülhet a megrendelő – ecsetelték. Ez a tanulmánysorozat segítségül szolgálhat a rövid-, közép- és hosszútávú stratégiai döntések meghozatalában. Széles témakörben történő feldolgozása alkalmas befektetési stratégiák kialakításához és folyamatos felülvizsgálatához.

Arra konkrétan nem reagáltak, hogy a honlapjukon miért nem jelenik meg a kiadvány, de azt írták, hogy a terméket a fent említett szegmensekbe tartozó szereplők megkeresése útján értékesítik: a bemutatkozó után akik hasznosnak ítélik, megrendelik az elemzést. A termék értékesítése során mindig egy adott jogi vagy magánszeméllyel kötnek szerződést. A szerződés egyik kikötése, hogy az elemzés, mint szellemi termék, szerzői jogi védelem alá tartozik, így azt csak a szerződő fél használhatja – erősítették meg.

GKI – Matolcsy előtt az MNB is igényelte az elemzéseiket

A GKI vezérigazgató-helyettese, Karsai Gábor megkeresésemre elmondta, nekik vannak havi és negyedévente megjelenő előfizethető előrejelzéseik, cégek és intézmények számára, magyar és angol nyelven. Ezek fent vannak a honlapjukon is. A „Havi gyorstájékoztató topmenedzsereknek” kétoldalas, előfizetési díja 80 ezer forint/hó vagy 650 ezer forint/év (+áfa). A Rövid távú (éves) prognózis negyedévenként mintegy 60 oldalas, van benne rengeteg kis táblázat, színes grafikonok, előfizetési díja 220 ezer forint/negyedév vagy 650 ezer forint/év (+áfa). Bővebb infó a kiadványokról itt érhető el. 

A „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek” című tanulmányt nem ismerte, de miután felolvastuk neki, milyen témák szerepelnek benne, azt mondta, a GKI-s elemzésekben is benne vannak ugyanezek. A havi anyagban nagyon tömören, helyzetképet adva, és prognózist az adott évre, valamint a következőre. A negyedéves pedig mélyebb elemzés és előrejelzést tartalmaz az adott évre, illetve a két második félévi anyag a következő évre is. Látatlanba úgy vélte, ez utóbbi típusba tartozhatnak a BanKonzult-tanulmányok is.

A negyedéves jelentésnek van stáblistája, és a szerkesztő neve is szerepel rajta (a GKI egész csapata részt vesz az elkészítésében). Egyébként ezeket a minisztereknek és a parlamenti frakciók vezetőinek is elküldik, tiszteletpéldányként. A havinál nincs szerző megjelölve, mert nem olyan jellegű, de ha valaki érdeklődik, nem titok, hogy ki készítette. A sajtó számára készült anyagaiknál is mindig megjelölik, ki készítette, kihez lehet fordulni kérdésekkel.

A GKI elemzéseinek (a konjunktúraindexet megalapozó anyagoknak) egyébként az MNB is előfizetője volt korábban, de Matolcsy György elnöksége alatt (év közben) felmondták a szerződést

– mondta kérdésemre Karsai Gábor.

Ha több megrendelő van, árengedmény lehetséges

Rákérdeztünk arra is, hogy ha egy cégcsoport (vagy alapítványi csoport) rendelné meg a kiadványt, akkor mindegyik tagjuknak meg kellene-e vásárolni. Utóbbira a GKI-nál nem volt példa, előbbire is ritkán (nemzetközi cég külföldi központja és magyar leányvállalata is rendelt, vagy egy cég egymástól távol lévő egységei rendeltek) – mondta az ügyvezető igazgató.

Ha külön rendelnek ilyenkor, akkor annyi előfizetési díjat számítanak fel, ahány megrendelésről van szó. De ha központilag rendelnek meg több tanulmányt, akkor lehetséges külön megállapodás a GKI-nál. Önmagában azonban az, hogy különálló jogi személyek külön fizessenek elő Karsai Gábor szerint nem kifogásolható.

Ha viszont nem kértek árengedményt, az az MNB oldaláról nézve elég fura hozzáállás lenne. Üzletileg az a normális, ha ilyen esetben külön megállapodást kér a megrendelő – tette hozzá Karsai Gábor.

Utólag rákérdeztünk a BanKonzultnál, hogy vajon volt-e árengedmény az MNB-s alapítványoknak. Válaszukkal frissítjük majd a cikket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik