Belföld
áder jános (Array)

Beleállt az MKE rektora is: Áder ne írja alá a lex CEU-t!

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 04. 04. 16:55

Korábban a témában:

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának nyílt leveléhez csatlakozva, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektoraként felszólítom Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011 évi CCIV. Törvény módosításáról szóló, T/14686 számú törvényjavaslatot. Elutasítok minden olyan törekvést, ami az egyetemi autonómiát korlátozza – szögezte le keddi közleményében Csanádi Judit professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora.

Mint írja,

elfogadhatatlannak tartom az utólagos törvénykezés gyakorlatát, ami jelen esetben egyértelmű politikai akció a felsőoktatás egyik szereplője ellen. A tudomány, a művészet és az oktatás politikától való függetlensége olyan alapérték, amit irányultságtól függetlenül minden felelős politikusnak tiszteletben kell tartania. Az NFT fent nevezett, mindenfajta szakmai egyeztetést mellőző módosítása „kiemelt kormányzati érdeknek” minősítve került beterjesztésre.

Szerinte mindez bizonyítéka annak, hogy a kormányzat éppen ezen alapértékek megsértésére, az oktatás politikai szempontok alapján való irányítására törekszik. Hozzáteszi: egyértelmű, hogy ez a kormányzati érdek a nemzetközi rangsorokban legjobban teljesítő felsőoktatási intézmény, a CEU/KEE ellehetetlenítését célozza meg. A törvényjavaslat megszavazása a legalapvetőbb jogelveket sérti, ezt lelkiismereti okokból nem tudom elfogadni – rárja sorait a professzor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.