Belföld

CEU: Szijjártóék rapportra hívták az amerikai és német ideiglenes ügyvivőket

Altusz Kristóf helyettes államtitkár bekérette szerdára a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a felsőoktatási törvény ügyében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

Mint írták, Magyarországon minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat.

A ma elfogadott jogszabály kizárólag erre irányul

– fogalmaztak. Hangsúlyozták:

minden ezzel ellentétes állítás hamis, ezért a holnapi napra mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Németország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét

a KKM-be kérette Altusz Kristóf.

A Országgyűlés kedden fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, eszerint a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.  A Central European University (CEU) elnök-rektora, Michael Ignatieff közölte: a felsőoktatási törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálatára kéri Áder János köztársasági elnököt.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik éleshangú közleményben kommentálta a kedden elfogadott, a CEU ellehetetlenítésére alkalmas törvénymódosítás elfogadását. Szavai szerint

az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.

Frank-Water Steinmeier német államfő a dpa hírügynökségnek kedden arról beszélt, hogy Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik