Belföld

Simicskáék kirohanása megmutatta, elindult minden idők legbrutálisabb választási kampánya

Ezért kibelezlek titeket. Ez egy büdös, bűnöző banda, amelynek el kell takarodnia. Elmentek a picsába. Milliméterenként lesz levágva a faszuk.

Csak néhány mondat vasárnapról és hétfőről, amiben Simicska Lajos és fia üzent Győri Tibornak, a Nézőpont-csoport tulajának, Habony Árpád üzlettársának, a Fidesz-médiának, a Fidesznek és Orbán Viktornak.

Hosszú idő után szólalt meg újra a nagyvállalkozó, azután, hogy fia Facebook-posztjában megkérte Győrit, hogy „küldje el a fotósokat a picsába”.  A Hvg-nek Simicska, a paparazzókról azt mondta: ezek engem nem tudnak megfélemlíteni, nem hagyom magam. Fia pedig nagy elánnal fenyegetőzik, és különböző utalásokat tesz arra, hogyan coming-outolnak majd, ami aztán beborítja az egész Fideszt és Orbán Viktort.

Háború van

Fotó:MTI/Vajda János

Ha valakinek vannak információi a Fideszről és Orbán Viktorról, az Simicska Lajos,

mondta a 24.hu-nak Lakner Zoltán politológus. Szerinte az egyik legfontosabb kérdés, hogy mi az, amit Simicska Lajos tud Orbánékról és ő nincs benne.

Lakner kevés esélyt lát arra, hogy Simicskáék most terítsenek. Ezt már megtehették volna korábban is, például a G-napon, de akár a következő választások előtt is megtehetik majd. Már ha valóban van náluk valami olyan információ, ami Simicska Lajost nem feketíti be.

A politológus szerint az is elképzelhető, hogy itt egy elővágásról van szó. Talán Simicskáékhoz eljutottak olyan információk, hogy a Fidesz szivárogtatni akar valamit róluk, mondta.

A lesifotósokról úgy nyilatkozott: „Valószínűleg ott vannak, akik Veszprém környékén élnek, sokat hallottak erről”. Viszont az is biztos, hogy a paparazzók nem ezen a hétvégén mentek először Simcsikáék háza elé, tette hozzá.

Lakner szerint egyértelmű, hogy mozgás indulhatott el a háttérben, egyelőre viszont tények híján csak különböző elméleteket lehet gyártani.

Úgy látja, a nemrég induló plakátkampánynak is köze lehet Simicskáék erős hétvégi megnyilvánulásaihoz.

Persze nem biztos, hogy ez jó a kampány hitelességének szempontjából, mert Simcsika néhány éve még a másik oldalon állt. Annak azért van egy külön bája, hogy Orbán korábbi oligarchája a jelenlegi oligachájával megy szembe.

– mondta Lakner, aki szerint egyértelmű, hogy a plakátok nem függetlenek Simicskától, a Jobbikbnak már szimpátiáján túl támogatást is ad.

A politológus szerint

háború van, ennek még biztos nincsen vége.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint ez a hétvége is megmutatta azt, hogy magasabb fokozatba kapcsolt a választási kampány. A stílusból pedig az is jól látszik, hogy a kampány durvul, és

2018-ban minden korábbinál keményebb lesz a hangnem.

Szerinte az időzítésnek itt most nincsen nagy szerepe, az is elképzelhető, hogy Simicskáék mostantól, akár a következő választásokig, adagolni fogják ezeket a fenyegetéseket, utalásokat.

Ő is úgy látja, hogy Simicska Lajosnak lehetősége van arra, hogy módosítsa a politikai helyzetet:

Könnyen elképzelhető, hogy vannak nála a Fideszt és Orbánt kellemetlen helyzetbe hozó információk.

A durva stílus a tartalmat pótolja

Ceglédi Zoltán politikai elemző a 24.hu-nak elmondta, az időzítésnek két oka lehet.

Az egyik, hogy Simicska Lajosra teljesen „ráállt” a Fidesz-média. Ez a módszer már korábban is inkább ellenérzést váltott ki az emberekből, Simicskáék erre alapozva indíthattak ellencsapást. Másfelől pedig a Jobbik nincs jó helyzetben:

a párt támogatottsága befagyott, nincsenek igazán jelen a közbeszédben.

Ezzel a botránnyal viszont újra témát adhatnak, amire most nagy szükségük van. A hírek szerint a Jobbik arra készül, hogy Simicska állítólagos információit felhasználva olyan negatív kampánnyal jelentkeznek, ami lerántja a leplet a Fideszről és Orbán Viktorról, mondta.

Ceglédi ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszélyes információi vannak Simicskának, kicsit „túlfújtnak” tűnik ehhez a felvezetés. Ő is azt gondolja, hogy lehetnek terhelő információi a nagyvállalkozónak Orbánról és a Fideszről, de

az igazán durva és nagyot robbanó ügyek bemutatása Simicskára mint egykori „tettestársra” nézve is negatív következményekkel járhat.

„A nagyvállalkozónak hovatovább beismerő vallomást kellene tennie, hogy így magával ránthassa a Fideszt” – mondta.

A kormánypárt eközben egyértelműen arra készül szerinte, hogy visszavágjon a Jobbiknak, ezért emlegetik folyamatosan Simicska és a Jobbik kapcsolatát, ezért mondják azt, hogy „Simicska dekára megvásárolta Vona Gáborékat”:

A Fidesz célja az, hogy bebizonyítsa, a Jobbik nem vehető komolyan kormányzati aspiránsként.

A stílusról Ceglédi azt mondta: ez a szereplők velejárója. Hozzátette, Simicska eddig sem a finom mondatairól volt ismert, ahogy a Jobbik sem, de az elmúlt időszakban már Orbán Viktor is használt olyan durva, trágár kifejezéseket, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

Mindez összefügg a Fidesz ideológiai kiüresedésével:

a durva stílusnak tartalompótló szerepe van náluk és a Jobbiknál is.  Nincs már tartalom, csak beszólások, ezért is számítok minden idők egyik legdurvább kampányára. Pedig a Fidesz akár a konszolidáció mellett is dönthetne, hiszen a közvélemény-kutatások szerint magasan vezetnek.

Wunderwaffe

Fotó:MTI/Mohai Balázs

Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport vezetője a 24.hu-nak azt nyilatkozta, a történéseknek egyrészt a közeledő választásokhoz van köze, másrészt ahhoz, hogy nem áll jól a Jobbik szénája. Zavar van a rendszerben, a Jobbik rossz helyzetben van, mondta a politológus.

A Jobbik érdeke a »nyugodt erő« megjelenítése lenne, ha jól állna, de most sokkal inkább »nyugtalan gyengeségnek« tűnik.

Úgy látja, ez a G-nap folytatása, a stílusban sem lát különbséget az akkorihoz képest.

A Nézőpont Csoport vezetője Simicskáék fenyegetőzéseit a németek második világháború végi taktikájához hasonlította. A nácik is csak beszéltek a Wunderwaffe-ról, vagyis a csodafegyverről, de végül soha nem használták, hiszen nem is volt ilyen.

Ha lett volna titkos fegyver, nem vártak volna vele. Simicskáéknál ugyanez a helyzet

– mondta.

Szerinte a Jobbik nagy hibát követ el, mert a politika az idegek csatája is, aki kiborul, az veszít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik