Belföld

Orbán legtöbb álma a többségnek rémálom

Elutasítja a kormány által tervezett nagyberuházásokat a választók többsége.

Az Iránytű Intézet Magyar Nemzetnek készített felmérése szerint a Puskás-stadion helyén épülő új sportlétesítménnyel a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százalék) nem ért egyet. Azt csak 21 százalék támogatja.

Minden választói csoportban abszolút többséget alkotnak a stadionépítést ellenzők. Még a kormánypártiak között is csak 40 százalékos a támogatók aránya.
 A Városliget tervezett átépítését 28 százalék támogatja, de a kormány 17 százaléknyi választót még meggyőzhet, ők nem tudtak válaszolni a kérdésre. A Fidesz-hívek fele fontosnak tartja, 34 százaléka elutasítja a tervezett múzeumépítéseket. Az ilyen fejlesztéseket a Jobbik-szavazók 64 százaléka elveti, 17 százaléka támogatja. Az MSZP-nél 72-22 százalék az arány.
Kiegyenlítettebbek az erőviszonyok a paksi bővítés ügyében. Az kifejezetten érdekli a szavazókat. Ha lenne népszavazás, feltehetően magas lenne a részvétel, még a passzív választók – akik távol maradnának az országgyűlési választástól – harmada is elmenne egy erről szóló referendumra. A kutatás szerint 44 százalék szavazna a bővítés ellen, 42 százalék pedig az erőmű bővítése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik