Belföld

Nem adja fel az LMP a paksi bővítésről szóló népszavazási kezdeményezését

Ezt Szél Bernadett (LMP) mondta ma a Parlamentben. Bár a Nemzeti Választási Bizottság a múlt héten elutasította az LMP öt, a paksi bővítéssel és az atomenergia használatával kapcsolatos népszavazási kérdését, további hat kérdést nyújtottak be ebben a témában. Hangsúlyozta:

hosszú jogi csatára készülnek, mert tudják, hogy a kormány mindent megtesz, hogy keresztbefeküdjön a népszavazásnak.

Szerinte az NVB “pofátlan és átlátszó” érvekkel utasította vissza az LMP kérdéseit, többek között azzal, hogy a paksi bővítés ügye túl bonyolult ahhoz, hogy a választópolgárok dönthessenek róla. Ezért azt kérte a Fidesztől, tegyék világossá, hogy ők is így lenézik-e az embereket.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar választópolgárok akaratát képviselő, demokratikusan megválasztott Országgyűlés háromszor, 2009-ben, 2014 előtt és után is hozzájárulását adta a tárgyalások megkezdéséhez, illetve folytatásához, emellett az Európai Bizottság tesztjén is átment a beruházás. Hozzátette: Paks II. nélkül 2025-26 után a magyar emberek és vállalkozások nem jutnának hozzá a mostanihoz hasonló olcsó energiához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik