Belföld

540 ezer forintot keres egy buszsofőr Ausztriában, több száz BKV-alkalmazott mehet ki

Megírtuk, nyolc napos BKV-sztrájk jön áprilisban, mert nem sikerült megegyezni a béremelés kérdésében. Valamennyi ágazatot érintheti a két külön időszakban megtartott, többnapos munkabeszüntetés. Béremelést akartak a szakszervezetek, de nem tudtak megegyezni a BKV-val.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke viszont Bécsben tárgyalt a Wiener Linien, a helyi BKV képviselőivel, ahol úgy tűnik, tárt karokkal várják a magyar sofőröket.

A BKV dolgozói keresik a munkalehetőségeket, mert nem becsülik meg őket itthon

– mondta a 24.hu-nak Nemes Gábor.

Az osztrákok bővíteni szeretnék metróvonalaikat, ezért szükségük van új munkaerőre. Gyakorlatilag innen jött a tárgyalás ötlete, na meg onnan, hogy

ha már ennyien el akarnak menni itthonról, akkor legyen szervezett a mozgás.

Nemes elmondta, a bécsi útjuk során a Wiener Linien munkatársaival megállapodtak abban, hogy mostantól rendszeres tárgyalásokba kezdenek,

ebből is látszik, hogy az osztrákok nyitottak voltak

– tette hozzá.

Már most is dolgoznak magyarok a Wiener Linien-nél, azt nem tudni, pontosan mennyien, de a határ menti településekről már többen a kinti sofőrködést  választották. A bécsi “BKV”-nál egyébként már csak a dolgozók 30 százaléka osztrák – tudtuk meg az EKSZ elnökétől.

Hatalmas különbségek, vannak nem csak a kinti és itthoni fizetések, de a munkakörülmények között is. Egy osztrák buszsofőr vagy metróvezető

túlóra nélküli nettó keresete átszámítva 540 ezer forint (1750 euró). Egy magyar sofőr keresete 184 800 forint, átszámítva 600 euró.

És akkor még nem beszéltünk a különböző szociális juttatásokról, és arról, kint mennyire odafigyelnek arra, hogy egy sofőr ne legyen túlterhelt – mondta Nemes.

Arra a kérdésünkre, hány BKV alkalmazott köthet ki a Wiener Liniennél az EKSZ elnöke nem tudott pontos választ adni, de annyit elárult:

800 felmondási papír már letétbe van helyezve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik