Belföld

A Momentum nem támogatja a Városligetről szóló népszavazási kezdeményezést

Szerintük rosszul tették fel a kérdést, így nem lehet megakadályozni a Városliget felesleges beépítését.

Nem támogatja a Városligetről szóló népszavazási aláírásgyűjtést a Momentum Mozgalom – ezt azután közölték a hvg.hu-val, hogy a Fővárosi Választási Bizottság zöld utat adott Moldován László erzsébetvárosi LMP-s önkormányzati képviselő kérdésének. Moldován kérdése így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy módosítsa a Városligeti Építési Szabályzatot, hogy a Városliget közpark megengedett legkisebb zöldfelülete 70 százalék legyen?

A Momentum úgy véli, eleve hibás a kérdés megközelítése, a „zöldfelület” fogalmának homályos jogi definíciója miatt támadhatónak tartják azt. Másrészt a Városligeti Építési Szabályzatban feltüntetett határértékek között szerepel a zöldfelület jelenleg hatályos legkisebb mértéke, ami 65 százalék.

A sikeres népszavazás értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek ezt 70 százalékra kéne növelnie. Biztos, hogy nem ezért az 5 százalékos növekedésért harcoltak a Liget Projekt ellenzői

– közölte a Momentum. Szerintük jobb megoldás lett volna egy „teljes értékű zöldfelületről” kiírt népszavazás, ami nemcsak a Városligeti Parkra, hanem a teljes övezetre vonatkozik. Úgy vélik: mivel egy sikeres referendummal is csak minimális eredményt lehetne kiharcolni, ezzel szinte lehetetlen lenne tömegeket mozgósítani.

Arra a felvetésre, hogy nem éri-e az a vád a mozgalmat, hogy cserben hagyták az olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtésben őket segítő LMP-t, azt válaszolták: „ügyek és nem pártok mögé kell beállni. Az LMP – nagyon helyesen – a NOlimpia mögé állt be, ami egy többezermilliárdos pazarlást akadályozott meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik