Belföld

Palkovics: A törvény nem Soros- és nem CEU-ellenes

Palkovics László sajtótájékoztatót tartott a kormány kedden este megjelent törvénymódosító javaslatáról – írja a hvg.hu. Az oktatási államtitkár azt mondta,

a törvény se nem Soros-ellenes, se nem CEU-ellenes.

Az államtitkár felelevenítette, hogy a CEU-nál több szabálytalanságot is találtak, a törvényt pedig a helyzet egyértelműsítésére hoznák létre. Hozzátette, a kormány képviselői még szerda este leülnek tárgyalni a CEU vezetőivel, leszögezte: nem akarják kilökni Magyarországról az egyetemet.

Az államtitkár azt elismerte, hogy a CEU jelenleg nem felelne meg a törvénymódosításban szereplő feltételeknek. Palkovics elmondása szerint a kormány támogatná, hogy a CEU működését államközi szerződéssel biztosítsák majd, az Amerikával való tárgyalásra is nyitottak.

Ha egy intézmény nem teljesíti a feltételeket, akkor jövő szeptembertől nem indíthat képzést, ha pedig egy intézmény elveszti a működési engedélyt, akkor a 2020/21-es tanévig kap haladékot a már folyamatban lévő képzések lezárására.

Palkovics azt mondja, a kormány szeretne megállapodni az USA-val.

A Balog Zoltán által benyújtott új törvényjavaslat értelmében a kormány engedélye kellene az EU-n kívüli országok egyetemeinek Magyarországi működéséhez.

A témáról bővebben itt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik