Belföld

Törvénytelenül vizsgálják a hatóságok a silányabb magyar termékeket

Megírtuk, vizsgálatot indít a minisztérium a silányabb magyar termékek miatt. Az agrártárca szerdára ígérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatának eredményét, habár a hvg.hu arról ír, hogy az illetékes Nébihnek nincs is jogosultsága ennek az ellenőrzésnek az elvégzésére.

A Nébih ellenőrzési hatáskörét az élelmiszer-biztonsági törvény 2008-as, szigorú módosítása határozza meg, ebbe azonban csak most kerülne be az, hogy „összehasonlító terméktesztet és vizsgálatokat végez” és hogy „részt vesz az élelmiszerláncot érintő nemzeti minőségrendszer ellenőrzésében”.

A lap azt írja, mindez aggályossá teszi a most végzett vizsgálat törvényességét, annál is inkább, mivel a Nébihnek arra sincs jogosultsága, hogy a külföldön beszerzett élelmiszereknél végezzen hatósági vizsgálatokat.

Miután a vizsgálat nem törvényes, a gyártók jogi úton majd nem tiltakozhatnak, ha nem értenek egyet a hatóság olyan megállapításaival.

Mint korábban írtuk, a Nébih vizsgálata alapján kiderült, hogy a multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton.

A napi fogyasztási cikkeket gyártó cégeket képviselő Magyar Márkaszövetség tagjai között is vannak olyanok, amelyeket érintett az a Nébih-vizsgálat, amely az osztrák és magyar áruházakban vásárolt termékek összehasonlításából azt hozta ki: kettős mérce érvényesülhet az élelmiszeriparban, azaz silányabb áruk jutnak a magyaroknak. (Többek között a Nébih nevesíti a Nutellát, a Coca-Colát és a Milka-csokit is.)

A 24.hu kiderítette, hogy a kutatás, ami múlt héten bejárta a sajtót, már két éve készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik