Gazdaság

A mosószereknél is vizsgálják, silányabb-e amit nálunk kapni

mosás (mosás)
mosás (mosás)

A mosószerek és egyéb, élelmiszernek nem minősülő termékek minőségét is összeveti a Nyugat-Európában kapható árukéval a hazai fogyasztóvédelmi hatóság – írta a Magyar Idők. Az ígéret szerint az összehasonlító elemzés eredményei hamarosan napvilágot látnak.

Az előzmény egy hónapos, akkor robbant a bomba: silány világmárkákkal etet minket a Nyugat. Kisvártatva az is kiderült, hogy pontosan melyik termékeknél milyen különbségeket állapított meg a Nébih vizsgálata az ausztriai minta javára. Azt lehetett hinni, friss felmérésről van szó, de mint elsőként megtudtuk, a vizsgálatot valójában 2014 végén végezték el, csak akkor nem kapta fel úgy a sajtó, és a kormány sem ugrott rá olyan vehemenciával, mint most.

Beszéltünk a Magyar Márkaszövetség főtitkárával, aki azt mondta, szakmai képtelenség, hogy eltérések legyenek a termékeknél, mert a multiknak is az éri meg, ha egy terméket egy helyen gyártanak, ugyanazon a gépsoron, azonos minőségben. Állítását több gyártó is alátámasztotta, valamint az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége álláspontja is ezt tükrözte.

Ezután írta elő a minisztérium 100 élelmiszer összehasonlító vizsgálatát a Nébih-nek. Ezt az elemzést egészíti ki az élelmiszernek nem minősülő áruk vizsgálata, amit a fejlesztési tárcához tartozó fogyasztóvédelmi hatóság végez el.

Az ­infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Kara Ákos elmondása szerint a három hete indult vizsgálat számos termékcsoportra kiterjed, köztük például a mosószerekre is. Az ellenőrzést azért végzik, hogy fényt derítsenek arra, megalapozottak-e azok a vásárlói panaszok, amelyek szerint a hazánkban kapható multinacionális gyártók termékei silányabbak, mint a nyugati országokban piacra dobott változatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik