Belföld

Kacatokért ölték meg brutálisan a csemői férfit

Nyereségvágyból, különös  kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette – egyebek mellett ezért áll bíróság elé egy társaság kedden, amelynek tagjai halálra vertek egy idős embert Csemőn még tavaly januárban, hogy megszerezzék a pénzét. A vádlottak között van az áldozat unokája is. Az ügyet első fokon a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalja.

89 éves férfi – aki napjait megszokott időbeosztás szerint töltötte – egyedül élt egy csemői házban, a falu központjában. Idős kora ellenére teljesen el tudta látni magát: bevásárolt, főzött magára, elvégezte a ház körüli munkákat. Szokásai közé tartozott, hogy szinte minden nap kétszer elment a helyi falatozóba. A vád szerint ugyanakkor zárkózott volt, a szomszédaival nem barátkozott, a presszóban sem kereste mások társaságát, csak gyermekei és unokái  látogatták őt időnként. Megtakarítását az otthonában, egy rejtekhelyen tartotta. A kapuját lánccal és lakattal zárta. Innen vett elő pénzt akkor, ha családja kért tőle. Rokonai tudtak erről, beleértve unokáját, a harmadrendű vádlottat, aki többször élt is ezzel a lehetőséggel, mert nehéz anyagi körülmények között élt élettársával és két kiskorú gyermekével.

Az ügynek, ahogy azt írtuk, négy vádlottja van: három férfi és egy nő. Egyikük az az áldozat unokája, a többiek nagykőrösiek, egymás ismerősei, élettársak.
Az egyik férfi azután ismerkedett meg az idős ember rokonával, miután szabadult a börtönből. Nem sokkal később megtudta, hogy az áldozatnak több százezer forint spórolt pénze lehet.

2015 januárjában ők ketten mentek el Csemőre, de a házba csak az unoka osont be. Eközben a társa kihívta az idős férfit az utcára, hogy elterelje a figyelmét. Ezalatt a rokon elemelte a rejtekhelyen tartott pénzt, 700 ezer forintot. A páros felélte az összeget.

Az elsőrendű vádlott unszolta a férfi unokáját, hogy lopjon ismét pénzt a nagyapjától, ám ő erre nem volt hajlandó, ezért új társakat keresett. Hónapokig tervezték a bűncselekményt. A börtönből frissen szabadult férfi ezután figyelni kezdte az idős embert, hogy milyen napirend szerint él, hogy mikor van otthon. 2016 januárjában az esti órákban nagykőrösi társaival, egy férfival és egy nővel Csemőre mentek. Úgy döntöttek, hogy akár erőszak árán is, de megszerzik az idős ember pénzét.

2016. január 5-én mentek el hozzá végül, a házba gond nélkül bejutottak. A férfi próbálta feltartóztatni őket, de

ekkor többször megütötték, rugdosták és egy vascsővel fejbe verték, miközben arról faggatták, hogy hol tartja a pénzét. Pénzt nem találtak, csak két használt mobiltelefont, némi bizsut ékszert, valamint a spájból krumlit, hagymát és szalonnát vittek el.

Az idős ember még élt, amikor a sorsára hagyták, de erősen vérzett, így végül életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik