Belföld

Vérlázító felvételt rejtett a gyereket bepoloskázó rendőr kémtolla

A rendőrök előállítás közben arra kényszerítettek egy nőt, hogy énekeljen és táncoljon. A komlói törzszászlós a lehallgatott rokonokat is megfenyegette.

Folytatódik annak a komlói rendőrnek a büntetőpere, akit az ügyészség azzal vádol, hogy illegálisan hallgatta le nevelt fiának rokonait. Mint arról a 24.hu is írt, K. T. törzszászlós 2015. május 23-án élettársa fiának táskájába egy kép- és hangfelvétel készítésére alkalmas, bekapcsolt állapotú tollat rakott, amikor a gyermeket a fiú apjának szüleihez vitte.

A vádirat szerint a férfi célja az volt, hogy megismerje, miről beszélgetnek az apa és a nagyszülők, illetve mit mondanak nevelt fiának. A felvételre a folyamatban lévő gyermekelhelyezési per megnyerése érdekében lehetett szükség. A nagyszülők azonban megtalálták a tollat, és feljelentést tettek. Első fokon a Pécsi Járásbíróság a napokban döntött az ügyben, tiltott adatszerzés elkövetése miatt a rendőrt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A rendőr és védője utóbb megfellebbezte a verdiktet, így a per a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Járőr vitte a fenyegető üzenetet

A toll azonban további bonyodalmakat is okozott. Amikor ugyanis K. T. megtudta, hogy a nagyszülők megtalálták és elvették, megpróbálta visszaszerezni a lehallgató eszközt. Először élettársa kérte vissza a tollat, mondván, az egy számára nélkülözhetetlen számítógépes adatrögzítő. Ám a nagyszülők nem adták, mivel rájöttek a toll valódi funkciójára.

Az asszony feljelentést tett lopás gyanújával a nagyszülők ellen, majd K.T. felhívta a főkapitányság ügyeletesét, és arra kérte őt, hogy egy járőrt küldjön ki az „ellopott” tollért. Az ügyeletvezető ezt megtette, a nagyszülőket megkereső járőr pedig azt az ígéretet tolmácsolta, hogy amennyiben a tollat visszaadják, akkor a gyermek anyja visszavonja a feljelentést, ha viszont nem, akkor kellemetlenségeik lesznek.

A nagyszülők nem ijedtek meg, hanem közölték, kémtoll volt unokájuk táskájában, és ezért ők is feljelentést tesznek. A járőr ekkor döbbent rá, mibe csöppent, és elállt a toll visszaszerzésétől.

A nagyszülők feljelentése nyomán ez az ügy katonai bíróság elé került, ahol első fokon felmentették, másodfokon viszont bűnősnek találták hivatali visszaélésben K. T.-t és a toll visszaszerzésére kísérletet tevő rendőröket. Az érintettek fellebbeztek, így ebben az ügyben a Kúria mondja ki a végső szót.

Megaláztak egy nőt előállítás közben

A történethez tartozik, hogy az ügyészség megnézte a tollon rögzített felvételeket, és találtak egy filmet egy megszégyenítő eljárásról.

A rendőrök előállítottak egy asszonyt, és arra késztették, hogy énekeljen, táncoljon.

Ezzel – „elképzelhető, hogy” – a rendőrök elkövették a kiszolgáltatott személy megalázása bűncselekményt, tájékoztatta tudósítónkat Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője. Ilyen ügyekben azonban csak a megalázott tehet feljelentést, és mivel a megtáncoltatott asszony ezzel nem élt, így nem indult vizsgálat.

Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a fenti ügyekben folyt-e belső vizsgálat? Megtudtuk, hogy az említett esetek okán négy fegyelmi és egy méltatlansági eljárás indult négy rendőr ellen. Két fegyelmi az érintettek elmarasztalásával zárult, kettő folyamatban van, amiképp a méltatlansági procedúra is folytatódik még.

Ungár Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik