Belföld

Rákkeltő hatású vegyi szennyezés veszélyezteti Szentendre vízbázisát

Baranyi Krisztina, az Együtt képviselője érdekes történetet osztott meg Facebook oldalán. Bejegyzése a Szentendrei Regionális Déli Vízműkutakről szól, amelyekből a Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. 16 település mintegy 90.000 lakosát látja el ivóvízzel.

A terület ”A” minősítésű hidrogeológiai védőterület, fokozottan érzékeny besorolású.

A Vízmű működési területén a fogyasztók ivóvízzel való ellátása felszín alatti vízkészlet igénybevételével valósul meg. Víztermelésük jelentősebb hányada a Duna jobb- és bal partján található partiszűrésű vízbázisokról történik.

Azt hihetnénk, hogy itt aztán mindent megtesznek, hogy ez a sérülékeny ivóvízbázis biztonságban legyen. Hát nem.

– írja bejegyzésében.

Olyan mértékű vegyi szennyezésről számol be a felszín alatti vízkészletben – egy régi szovjet laktanya és egy iparterület szennyezése – aminek láttán megborzonghat minden valamirevaló környezetvédelmi szakember.

A legnagyobb kockázatot az emberen bizonyítottan rákkeltő hatású klórozott szénhidrogének, főképpen a vinil-klorid okozza. Mivel ez egy bomlástermék, a koncentrációja egyre csak növekszik, volt olyan időszak, amikor két hónap alatt két és félszeresére emelkedett!

Van olyan hely a területen, ahol a határérték 500-szorosát mérték!

Hozzáteszi, van triklór-etilén bőven határérték felett ( kis mennyiségben altató hatású, nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Ennek tünetei az émelygés és a hányás, és akár halálos kimenetelű is lehet), illetve cisz-1,2-diklór-etilén is.

A szennyezőanyag a vízmű régi kútjaiban már a 90-es évek végén megjelent, a mérgek koncentrációja lényegesen meghaladta az ivóvízben megengedett határértékeket, írja.

Ez a szennyezés szerinte egyre csak terjed. A vinil-kloriddal szennyezett terület kiterjedése 2003 és 2010 között 39%-al nőtt, a triklór-etilénnel szennyezetté pedig 16 %-al!

Többször, több hatóság megállapította (legutóbb 2012-ben), hogy a mérgezés terjed a Duna felé, ott van a vízbázisban, amely ellátja a lakosságot. Ott van már a DMRV Zrt. Szentendre Regionális vízbázis északi kútjainál is.

Beszámolója szerint a hatóságok annyit tettek, hogy javasolták ezeknek a kutaknak a gyakoribb vízminőség ellenőrzését, ezen kívül nem történt semmi!

Azt írja, majd 100 000 ember egészségét veszélyeztetheti ez a folyamat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik