Belföld

Ügynökvád: Vonának nem súgott Simicska

A Jobbik elnöke nem kapott plusz információkat, mielőtt ügynökváddal illette Orbán Viktort.

A Jobbik elnökének nincs semmilyen plusz információja a már ismertekhez képest Orbán Viktor állítólagos – és általa rendre cáfolt – ügynökmúltjáról. Vona Gábort az atv.hu kereste meg, miután hétfőn a parlamentben azt kérdezte a kormányfőtől, „Mi elől fut?”, próbálja elkerülni az előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlent, miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat.

A kérdés:

Miniszterelnök úr, tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonaévei alatt kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal… Mi elől fut, vannak-e titkolnivalói?

Erre válaszul nevezte Orbán „csicskapártnak” a Jobbikot, amelynek elnöke most azt mondta, nem beszélt Simicska Lajossal felszólalása előtt „az ügynökügyről”, a G-nap óta kegyvesztett egykori harcostárs – aki szerint Orbán Viktor jelentett róla – nem adott semmilyen muníciót neki, nincs olyan információja,  ami túlmutat a már ismerteken.

De ha bármi lesz, azt azonnal nyilvánosságra fogom hozni.

Vona azt most is elismerte, hogy találkozott néhányszor Simicska Lajossal, de nincs köztük forró drót. Azt is tudja, hogy a miniszterelnök állítólagos ügynökmúltjának előcitálása politikai hasznot hoz, de ő csak egy igent vagy egy nemet várt volna erre az egyszerűre kérdésre.

Azt az egy mondatot itt és most ki meri-e mondani, hogy soha nem voltam ügynök, soha senkiről nem jelentettem.

A Jobbik elnöke emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor helyette arról beszélt, hogy ő is üldözött volt a rendszerváltás előtt, amit ő el is hisz, bár szerinte

nem volt olyan éles a határ az üldözöttek és a jelentést tevők között.

Az atv.hu felvetésére, hogy a kormányfő 6-os kartonja alapján a történészek szerint Orbánt csak próbálták beszervezni, a Jobbik elnöke úgy reagált: ezért kellene teljesen egyértelművé tenni a helyzetet egy igennel/nemmel, illetve az ügynökakták teljes nyilvánosságával, amit több párt is szorgalmaz.

Korábban a HVG írt arról, hogy a Simicska Lajos által emlegetett katonai titkosszolgálat (III/IV-es csoportfőnökség) zalaegerszegi elhárító őrnagyának „társadalmi kapcsolata” volt Orbán Viktor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ügynök volt. A társadalmi kapcsolat sokszor ugyanis nem is volt tisztában azzal, hogy akaratán kívül együttműködik a titkosszolgálattal.

Kevéssé valószínű, hogy bárki, aki a kezébe foghatott egy állambiztonsági aktát, kockáztatta volna, hogy éppen a célszemélynek mutassa meg. 

Ezt meg Kőszeg Ferenc írta még a néhai Népszabadságban, miután Simicska Lajos előállt azzal, hogy Orbán Viktor jelentett róla, és a róla szóló akták Moszkvában lehetnek. Korábban történészek úgy vélték, a szovjet tanácsadók 1990-ig minden anyaghoz hozzájuthattak, az elvtársak nagyon jól tájékozottak voltak magyar ügyekben, és szinte semmi esély sincs arra, hogy megtudjuk, van-e Moszkvában a magyar miniszterelnökről írt jelentés. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik