Belföld

Ököllel ütötte a diákok fejét, menesztették az iskolaigazgatót

Az egyik gyermek édesanyja tett bejelentést, neki azt mondták: „akkor vállalja a következményeket is”.

Felmentették a Hajdú-Bihar megyei Álmosd általános iskolájának igazgatóját. A Hajdú-bihari Napló beszámolója szerint Milbik István diákokat bántalmazott.

Azt írják: egy szülő is tanúja volt, amikor az igazgató a múlt pénteken felemelt kézzel a falhoz állította egy csetepaté résztvevőit, majd ökölbe szorított kézzel a fejükre ütött. A megyei lap állítása szerint erről felvétel is készült, de ezt a gyerekekre való tekintettel nem hozták nyilvánosságra.

Az egyik érintett gyermek édesanyja tett bejelentést a tankerületnél. Debreceni Brigitta azt mondta: amikor megkereste az igazgatót, hogy milyen jogon emelt kezet a gyermekére, Milbik először tagadott, majd azt mondta: megérdemelte a gyerek. Amikor az anya közölte, hogy továbblép az ügyben, az igazgatóhelyettes azt mondta neki:

Akkor vállalja a következményeket is.

Az illetékes Debreceni Tankerület még a bejelentés napján vizsgálóbizottságot állított fel. A testület előtt az igazgató elismerte, hogy felemelt kézzel felsorakoztatta a gyerekeket, de tagadta, hogy a fejüket ütötte volna. Az érintett pedagógusok mellett a gyerekeket és a szülőket is meghallgatták, végül a tankerületi vezető úgy döntött: március 1-től mentesíti az igazgatót a munkavégzés alól, és kezdeményezik intézményvezetői megbízatásának visszavonását.

Az intézmény egyik volt tanára egyébként azt mondta a Hajdú-bihari Naplónak: korábban éltek már beadvánnyal az igazgató ellen az általa megütött hangnem miatt. A tankerület pedig arról tájékoztatott: tavaly decemberben egy pedagógus kiabálás, kioktató stílus és etikátlan magatartás miatt tett panaszt Milbikre. Az igazgató és a kollektíva viszonyának vizsgálata azonban nem támasztotta alá a bejelentésben foglaltakat – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik