Belföld
demszky-gábor (demszky gábor)

A 4-es metrótól Orbán maffiaállamáig – Demszky Jézust idézi  

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 03. 02. 09:21

„Rákérdezhet valamennyi szerződésre, mindre ugyanaz a válaszom: nem volt közöm hozzájuk.”

Az egykori főpolgármester a 4-es metró fő kérdéseiben most sem döntene másként. Miként korábban, most is megismétli, az ő lelkiismerete tiszta. A HVG-nek azt mondja, őt nem hallgatta meg az OLAF, amely – nyomozati jogköre nem lévén – az adott tagállamban fellelhető dokumentumok, az érintettek elmondása alapján írja jelentéseit.

Az OLAF azt nem vizsgálta, hogyan lett a 370 milliárdból a végére 452 milliárd, miért állt a beruházás öt évig Orbán miatt.

Miért emelték a Siemens szerződési összegét 2013-ban 9 milliárd forinttal, közvetlenül az előtt, hogy a kormány stratégiai partnerévé fogadta a céget?”

A visszakért 59 milliárdból – szerinte – 56 milliárd tizenegy olyan szerződésből jött össze, amiről 2012-ben a magyar rendőrség mondta ki, hogy nem történt bűncselekmény.

Demszky szerint a jelentés az egykori koalíciós partner, MSZP érintettségéről szól, ő tavaly nyárig nem is hallott Medgyessy Péter lobbizásáról, az egykori MSZP-pénztárnokhoz köthető szerződésről, Puch Lászlót pedig személyesen nem is ismeri.

Rákérdezhet valamennyi szerződésre, mindre ugyanaz a válaszom: nem volt közöm hozzájuk.

Bibliai magyarázat

Emlékeztet rá, hogy az SZDSZ elnökségéről is azért mondott le gyorsan, mert nem akart és tudott a pártkasszával foglalkozni. Arra a feltételezésre, hogy a 4-es metró ügyének kivizsgálása azért lehet lassú, mert a „Fideszt nehéz kiradírozni a dokumentumokból, egy bibliai idézettel (Kajafás kérdésére felelt így Jézus – a szerk.) válaszol:

Te mondád… 

Szerinte Orbán nem véletlenül liberálisozta le az „álomgyilkos” Momentumot, stigmatizálni akart, hiszen a liberális szitokszó.

Demszky ugyanakkor azokkal ért egyet, akik szerint Orbán maffiaállama (Magyar Bálint meghatározása – a szerk.) a jelenlegi választási rendszerben nem győzhető le. Olyan nagy ügyek kellenek, mint az internetadó, a vasárnapi boltzár, az olimpia. Ő támogatja a választás bojkottját. Amíg nem érvényesül az arányos népképviselet, felesleges bárkire voksolni. Budapest azért más, mert közvetlenül választják a főpolgármestert, így a fővárosból indulhat a rendszer lebontása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.