Belföld

Orbán maffiaállama sokkolta Brüsszelt

magyar bálint (Array)
magyar bálint (Array)
Magyar Bálint könyvének angol változatát bemutatták az Európai Parlamentben. Meglepő volt a magyar polip receptje.

Brüsszelben nem feltétlenül voltak tisztában azzal, hogy a putyini modellre épülő magyar „piramisjáték” (a politikai és gazdasági hatalom korrupt egysége) csak azért működik, mert az EU finanszírozza. A Klubrádió beszámolója szerint Magyar Bálint szociológus és az alkotmányjogász Lattmann Tamás előadásában a hallgatóság rendszerleírást, szemléltető oktatást kapott arról, hogy a rendszer hátterében kizárólag a pénz, a vagyon megszerzésének és a hatalom minden áron való megtartásának szándéka áll, nem egy ideológia.

A brüsszeli tudósító szerint Jozef Weidenholzer, a szocialista frakció osztrák elnökhelyettese azt mondta: meglepte, amit hallott.

Azt hiszem, éppen az volt ebben a mai vitában az érdekes, hogy egy nagyon rendszerezett megközelítést kaptunk arról, hogy mi ennek a magyar modellnek a sajátossága. Tehát, hogy ez egy olyan modell, amely mindenekelőtt gazdasági érdekekre épül. Amit most hallottam, az teljesen meggyőzött – azt hiszem itt az ideje, hogy búcsút mondjunk ezeknek az érzelmi töltéssel teli vitáknak és az egész problémára hideg fejjel tekintsünk.

Azt mondta, alaposan tanulmányozni fogja Magyar Bálint könyvét, mert ha az alaptétel igaz, akkor az meglehetősen rémisztő, hiszen akkor az EU tagjaként egy maffiállam működik, amit nem fogadhat el Európa. Az osztrák politikus arra a kérdésre, hogy a LIBE (az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága) is így közelít-e a problémához, azt mondta, ez most új megközelítés. Eddig nagyon erősen az Alapjogok Chartájára, meg a koppenhágai kritériumok körüli vitára koncentráltak, mindig az elveket, értékeket figyelték.

Ma itt azonban a koppenhágai – tehát a felvételi – kritériumok gazdasági része került a képbe. A tagjelöltek ugyanis a belépés előtt vállalják, hogy piacgazdaságként működnek majd. De egy korrupt rendszer nem piacgazdaság. Úgy hogy most mind a két agyféltekénkben meg kell szólalnia a vészharangoknak.

Jozef Weidenholzert elgondolkodtatta, hogy a magyar piramisjáték csak azért működik, mert az EU finanszírozza – uniós pénzekből.

Magyar Bálint és Lattmann Tamás a magyar rendszer leírásán túl konkrét javaslatokat is tett. Felhívták a figyelmet a veszélyre, hogy amikor az EU büntet, akkor nem a bűnöst, hanem az országot bünteti, pedig a rendszerszintű korrupció ellen másképpen, sokkal szisztematikusabban kell eljárni, mint amikor egyedi, szórványos esetekről van szó. Jobban kellene ellenőrizni az uniós pénzek elköltését, és egy európai szintű ügyészség is kellene, mert a magyar soha sem fog fellépni a korrupt magyar kormányzattal szemben.

Magyar Bálint (volt SZDSZ-elnök) szociológusként régóta azt mondja, hogy a magyar államot nem a korrupció itatja át, hanem az állam maga a korrupció legfőbb szerve, egyfajta maffiaként működik, hatalmat koncentrál, közben óriási vagyont halmoz fel. Szerinte csak fedősztori (ideológia), hogy a Fidesz a nemzeti vállalkozásokat támogatja. Valójában az állam éppen azért tesz szabadon bármit bárkinek a magántulajdonával, mert a nemzeti kapitalizmus nem működik.

A szervezeti kriminológiában van vállalati és állami bűnözés, de mostanra kialakult egy újabb fokozat, a bűnöző állam. A maffiaállam is ilyen, az ügyészség nem működik, nyomozás legtöbbször csak azért indul, hogy az ellenfelekkel leszámoljanak. A Magyar polip második kötete kapcsán korábban Magyar Bálint az ellenzéket is bírálta, amiért még nevén sem tudja nevezni a rendszert, amely ellen küzd, azok a kategóriák, amelyeket az ellenzék használ a helyzet leírására, „nem illenek erre a rendszerre”, ezért hatástalanok.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik