Belföld

Fürjes az olimpiáról: “egyszer eljön a mi időnk”

A kormánybiztos ebben biztos. Abban nem, hogy ez 2028-ban lesz.

Az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az InfoRádióban azt mondta, akkor van bármi esély a 2028-as olimpia budapesti megrendezésére, ha 2024-ben Los Angeles lesz a házigazda, és nem döntenek rögtön szeptemberben a négy évvel későbbi játékokról is.

Fürjes Balázs szerint a két olimpia odaítéléséről már diskurzus indult a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon belül, hogy így stabilizálják a a nemzetközi sportélet viharos állapotait, levegőhöz jussanak, így a két nagy egyike (Párizs, Los Angeles) sem menne haza vesztesen Limából.

Ezek a napok nem arra valók, hogy egy következő olimpiai pályázaton törjük a fejünket.

A kormánybiztos szerint a 2028-as rendezés kérdéses. Sokan mondják, hogy menet közben nem lehet módosítani a szabályokon, sok város már évekkel ezelőtt jelezte, gondolkodik a pályázaton. Ha tudták volna, hogy már most döntés lehet, beneveztek volna.

Fürjes szerint ez nem a jövőfürkészés ideje, de ő optimista.

120 éve próbálkozunk ezzel. Igazi olimpiai nemzet vagyunk. A legelejétől részt veszünk az olimpiai mozgalomban. Mindig versenyeztünk és kitűnő eredményeket is értünk el, az éremtáblán az első tízben vagyunk, hiszen a nyolcadik helyen áll a nyári olimpiák éremtábláján Magyarország.

Mivel az első tízben az egyetlen olyan ország vagyunk, amelyik még nem rendezett olimpiát, a kormánybiztos biztosra veszi, hogy ha nem is tudjuk, mikor, de

egyszer eljön a mi időnk.

Olimpia nélkül is van értelme megépíteni a visszavont pályázatban javasolt sportlétesítményeket. Ezt Fürjes Balázs már a csütörtöki Heti Válasz „posztolimpiai” összeállításában mondja.

Lázár János felvetésére, miszerint ha Budapestnek nem kellett az olimpiára 1000 milliárd forint, abból a vidéket lehet fejleszteni, Fürjes érdemben nem reagál.

Kis csavarként egy nagy gépezetben hogyan vitatkozhatnék én a fogalmilag és a törvény erejénél fogva is „omnikompetens” kancelláriaminiszterrel? Annyit mondhatok: a mi politikai családunk Budapestnek két minőségét látja: a budapestiek otthona és a nemzet fővárosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik