Közélet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellentmond a saját elnökének

Thomas Bach NOB-elnök az AP hírügynökségnek azt mondta, politikai célok vezérelték a budapesti olimpia ellenzőit, akik aláírásgyűjtésükkel komoly veszélybe sodorták a 2024-es magyar fővárosi pályázatot.

A sportvezető szerint a népszavazási kezdeményezést arra használták fel a nolimpiások, hogy “nevet szerezzenek maguknak, illetve feltegyék magukat Magyarország politikai térképére”.

Belügybe avatkozik

Még Bach nyilatkozata előtt küldtük el megkeresésünket a NOB sajtóosztályára. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szervezet mit gondol a Momentum Mozgalom kezdeményezéséről, egy esetleges népszavazásról és arról, hogy ez miként befolyásolja a magyar pályázási esélyeket.

A válasz az elnöki nyilatkozat után érkezett meg és teljes mértékben ellentmond annak. Ugyanis amíg a NOB német elnöke belefolyt a magyar belügyekbe és keményen bírálta a Momentumot, addig az olimpiai bizottság sajtóosztálya azt írta a 24.hu-nak, hogy:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az események ezen szakaszát nem kommentálja, ez nemzeti hatáskör.

Bach mondatairól az MTI is hírt adott, csak épp ők kihagyták a tudósításából azt a részt, amelyben a NOB-elnök a kevésbé esélyes városok közé sorolja Budapestet. (Így látják egyébként a fogadóirodák is, amelyek szerint csökkent a magyar főváros nyerési esélye.)

Itthon sem egyszerűbb a helyzet

Nemcsak a rendezésről szeptemberben döntő NOB-nál teljes a kommunikációs zűrzavar, a Momentum sikeres aláírásgyűjtése itthon is megoldhatatlan feladat elé állította a politikai szereplőket, a kormány egyelőre nem tudja, mit kezdjen a helyzettel.

Előbb egy Tarlós–Orbán-paktumról lehetett hallani, az atv.hu azt írta, ha a főpolgármester elviszi a balhét olimpiaügyben (azaz maga kezdeményezi a visszalépést), akkor kap még egy ciklust a miniszterelnöktől 2019-ben.

Tarlós később cáfolta a paktumot, arcátlanságnak nevezte azt, ahogy Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a fővárosra hárítaná a felelősséget.

Információink szerint azonban folyamatos az egyeztetés Tarlós és a kormányfő között, és elképzelhető, hogy a hét második felében a pályázat visszavonása mellett dönt a Fidesz, és kihátrál a népszavazásból. Ez azonban – túl azon, hogy presztízsveszteség lenne – nem olyan egyszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik