Belföld
Budapest, 2017. január 22.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az olaszországi buszbalesetrõl 2017. január 22-én. Az észak-olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.
MTI Fotó: Marjai János

Szijjártó képmutatásról beszélt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 02. 28. 14:53

Az „úgynevezett civilszervezetek” is előkerültek a külügyminiszter felszólalásában.
Korábban a témában:

Szijjártó Péter szerint „nagyon fontos, hogy egyik országot se lehessen az emberi jogokra hivatkozva túszul ejteni” – erről az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén beszélt a külügyminiszter.

Úgy vélekedett: az emberi jogokat túlpolitizálják, ami aláássa az értük folyó küzdelem hitelességét, és azt mondta, Magyarország a tanács új tagjaként minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy elkerüljön olyan helyzeteket, amikor „a különböző országokról szóló beszámolókat olyan bürokraták írják meg, akik soha nem jártak az adott országban”.

A civilezés sem maradt ki, sőt, „úgynevezett civilszervezetekről” beszélt Szijjártó, amelyek „nyilvánvalóan valamilyen politikai érdekeket képviselnek”. Azt mondta, azért is mindent megtesz Magyarország, hogy elkerülje, hogy ezek a szervezetek „diktáljanak teljesen kiegyensúlyozatlan, elfogult jelentéseket egyes országokról anélkül, hogy meghallgatnák annak az országnak a számottevő szereplőit”.

Veszélyes tendenciának nevezte, hogy „növekszik a kereszténygyűlölet” a világon, de szerinte ezt a kérdést különösen a nyugati világ „nagyon képmutatóan közelíti meg”.

Általában csak arról beszélünk, hogy meg kell védeni a különböző vallási közösségeket, de arról nem, hogy a keresztényeket. Ezt a megközelítést meg kell változtatni

– vélekedett.

Szerinte az „illegális migránsok tömeges vándorlása” terén is képmutató megközelítés van jelen, „olyan nincs a nemzetközi jogban, hogy bárki kiválaszthat magának egy biztonságos országot, és oda több országon illegálisan átutazva juthat el”. Azt mondta, arra van szükség e helyett, hogy elvigyük a segítséget tartózkodási helyük közvetlen közelébe, azokba az országokba, ahol már biztonságban vannak.

A nemzeti kisebbségek védelmét nevezte a harmadik fő témakörnek, szerinte a tanácsnak kellene megoldásokat nyújtania a tagállamoknak arra, hogy hogyan védjék nemzeti kisebbségeiket, és figyelemmel kísérni jogaik érvényesülését. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.