Belföld

Szijjártó sem hagyja annyiban az Igazi Csíki Sör elleni ítéletet

Jelezni fogja a román külügyminiszternek, hogy az ügyet nyelvhasználati jogaik korlátozásaként értékelik az erdélyi magyarok.

Két jobbikos képviselő, Sneider Tamás és Szávay István a külügyminiszterhez fordult azzal kapcsolatban, hogy az Igazi Csíki Sör gyártója pert vesztett a Heineken romániai leányvállalata ellen. A Heineken birtokolja a Ciuc sörmárkát, ami évtizedekig „csíki sör” néven volt közismert az erdélyi magyarok között, a romániai bíróság pedig eltiltotta az Igazi Csíki Sör gyártóját attól, hogy ezt a nevet használja.

„Újabb támadás a székely identitás, a magyar nyelv és szimbólumok ellen?” – ez Sneider és Szávay írásbeli kérdésének címe. Bár elismerik, hogy két profitorientált sörgyártó vitájáról van szó, aminek „részleteit nem ismerjük”, szerintük az ügynek lehet olyan vetülete, ami érinti az Alaptörvény azon cikkét, ami kimondja, hogy Magyarország segíti a határain kívül élő magyarok egyéni és közösségi jogainak érvényesítését.

Szijjártó válaszában azt írta: az ügyet és a hozzá kapcsolódó jogi eljárásokat a kormány figyelemmel követi. Hozzátette: a témát fel fogja vetni a február végi magyar-román külügyminiszteri találkozón, és jelezni fogja, hogy az ítélet komoly aggodalmat kelt az erdélyi magyarok körében, akik ezt nyelvhasználati jogaik korlátozásaként értékelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik