Belföld

Hadházy: Orbán rendszere olyan, mint a rák

Botka László eddigi nyilatkozatai az LMP társelnökének szimpatikusak.

Hadházy Ákos a Népszavának azt mondja, persze hogy van LMP Schiffer András nélkül, hiszen valóban nincs pótolhatatlan ember. Elődje lemondott tisztségeiről, a párt tagja, jogi tanácsadója, tudására igényt is tartanak, de az már inkább „írói munkássága” része, ha nem ért egyet azzal, hogy az LMP is Majtényi László államfőjelöltsége mellé állt.

Az LMP-nél mindig az volt a cél, hogy ne hozzunk elvtelen kompromisszumokat. Majtényi támogatása sem ilyen.

Hadházy a jövőben is leül tárgyalni az ellenzéki vezetőkkel, ha ezzel Schiffer nem is ért egyet. Majdnem minden ellenzéki vezetővel egyeztetett már többször, több dologról, csak a mandátumok elosztásáról nem.

Borzalmas a kormányzat teljesítménye, a Fidesz szervezésével brutálisan sok pénzt elcsaltak a költségvetésből, az ellenzék mégis ott tart, hogy nem igazán tudna nyerni egy választáson.

Szerinte ennek sok oka van, az egyik az, hogy hosszú évek óta csak arról beszélnek,

hogy kinek, kivel, hogyan kellene lefeküdnie. Senki nem hívja fel arra a figyelmet, hogy csak akkor van esély a kormányváltásra, ha teljes irányváltást is ajánlunk, olyan garanciákkal, amik biztosítják, hogy a 2010 előtti időkhöz sem térünk vissza.

Ha ez nem történik meg akkor szerinte – vannak, akik ezzel vitatkoznak -, 2022-ben sem lesz leváltható a Fidesz, amely már most is korlátozza a sajtót, nyomja ezerrel a propagandáját. Ő az LMP fontos küldetésének tartja, hogy ezt sokszor elmondja és már akkor is ezt mondta, amikor társelnöknek választották, pedig akkor is jelezte, beszélni fog más ellenzéki vezetőkkel.

Viszont például Botka Lászlóval sem szeretnék a mandátumok elosztásáról tárgyalni, mert a választók nem ezt várják.

Szerinte hiba, hogy az ellenzék folyamatosan egymásról beszél, noha fő feladata az lenne, hogy a kormányról mondja el véleményét. Neki Botka László eddigi nyilatkozatai szimpatikusak,

hiszen sok tekintetben azt mondja, amit mi is. Nagy kérdés, hogy a későbbiekben a pártja majd ugyanezt mondja-e. Még nagyobb, hogy engedik-e neki, hogy eszerint is cselekedjen.

Magánbűnök, közerkölcsök

Az általa tartott korrupcióinfókról azt mondja, fel akarja rázni a társadalmat, mert depressziós az ország és az ellenzék is az. Be akarja mutatni, mennyire súlyos a korrupciós helyzet. Tudja, nem ő fogja megállítani a korrupciót, arra csak a társadalom képes, de folytatja,

mert hatalmas a probléma és bőven van még vele dolgunk. Van egy nehéz kommunikációs kihívás is: tudatosítani kell, hogy bár a korrupció nem szüntethető meg, de jó törvényekkel igenis fékezhető.

Az oktatás, az egészségügy gondjai is összefüggnek a korrupcióval.

A megoldás a bajokra és a hiányosságra ugyanis nagyon sokszor a pénz, amely sokszor ott is van, csak magánzsebekben.

Hadházy szerint a kormány egyik legnagyobb disznósága a társadalombiztosítás megszüntetése.

Azért nagyon fontos beszélni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetéséről, mert a magyar egészségügynek az épülete recseg-ropog…

Szerinte az, hogy még nem dőlt össze elsősorban az orvosoknak, ápolóknak, a személyzetnek köszönhető. A pénztár megszüntetésére volt már példa, az ’50-es években a kommunisták vonták magukhoz ezen pénzek elosztását.

Nem véletlen ez, hiszen jó ezekről a pénzekről kézi vezérléssel dönteni, azonban tudni kell, hogy ez egy egészen különleges szakma és egészen különleges szakértelmet igényel.

Reméli, nálunk nem kell tragédia ahhoz, hogy felébredjen az ország, mint Románia, ahol akkor indultak a tüntetések, amikor sokan meghaltak, mert leégett egy diszkó,  amely csak a kenőpénz miatt működhetett.

Az, hogy hazánkban egyenként halnak meg emberek kórházi fertőzésben, vagy mert éppen nem volt megfelelő orvos ügyeletben, nem olyan látványos. Egy ilyen rendszer viszont bármikor összeomolhat. Ezért nagyon idegesek a Fideszben és ezért mondta a miniszterelnök, hogy csendet akar 2017-ben.

Hadházy büszke rá, hogy már próbálták lejáratni, bár a trafikügynél – amikor a Fideszben politizált -, még azt üzenték, nem szállnak rá, nem akarnak belőle hőst, mártírt csinálni.

A lejáratás olyan, mint a kínzás volt az ’50-es években, viszont túl lehet élni. Nyilván elriaszt embereket, ha azt látják, hogy a kormányról igazat mondó politikust kicsinálják, de nem szabad megijedni. A választásokig körülbelül 60 hét van, egy hét alatt pedig csak egy embert tudnak „kicsinálni”, 9 990 940-hez nem tudnak nyúlni. Félni tehát a kabinetnek kell, nem nekünk. Félnek is.

Orbán a vörös vonal előtt váltható le

Ha 2018-ban a Fidesz kétharmaddal nyer, nem lesz parlamenti képviselő.

Már most is sokszor azt érzem, hogy a bohóc szerepét játszom.

Szerinte az ellenzéknek addig kell küzdenie, amíg van remény viszonylag tisztességes parlamenti választásokon a kormányt 50 százalék alá nyomni. A vörös vonal átlépése előtt nem szabad kivonulni a parlamentből, de utána bent maradni szánalmas és nehezen is magyarázható.

Parlamentet játszani, ellenzéket játszani egy tekintélyelvű, velejéig korrupt és a nyilvánosságot kizáró rendszerben bűn: csak a hatalmat erősíti. Ha az ellenzék megrázza magát és butaságot, gyarlóságot, önzést elhagyva összeszedi magát, a vonalon innen még leváltható egy választáson a kormány. A vörös vonalon túl azonban már hiába találná meg akár az ideális miniszterelnök-jelöltet, és hiába adna komoly garanciákat arra, hogy valóban egészen új politikát akar.

Az LMP társelnöke biztos abban, hogy a 2018-as választás után nincs visszaút, akkor jutunk el a vörös vonalhoz. Ha ismét többséget kap a Fidesz, nem lesz ellenzéki kontroll, a kabinet csak előre menekülhet.

Túl sokat és túl nyíltan loptak ahhoz, hogy megengedhessék maguknak a vereséget. (…) Addigra készen lesz a miniszterelnök palotája a Várban, és nem kell sok fantázia ahhoz, hogy az új teraszról lenézve mik fognak eszébe jutni. (…) A demokrácia leépülése igenis megfordítható, mint ahogyan – mondjuk – a rák is gyógyítható. Ha időben kezeljük. Fidesz-többség esetén 2018 után viszont egészen biztosan olyan burjánzása folytatódik a gátlástalan, korrupt és félelemkeltő propagandapolitikának, ami már megfordíthatatlan lesz.

Van olyan, amikor elgondolkodik azon, kell-e neki a politika. Azt mondja, a gyerekei miatt kell folytatnia, mivel élt a ’80-as években és nagyon szép időszak volt abból kijönni, és elborzasztja a gondolat, hogy “visszamegyünk a történelemben.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik