Belföld

Mit akar a kormány az Airbnb-vel?

Egyelőre nem tudni, hogyan akarja újraszabályozni a kormány a szállásközvetítő oldalak működését. A Magyar Apartman Kiadók Egyesülete (MAKE) szeretne a kormányzat partnere lenni, ezért elkészítették javaslataikat. Szerintük, ha a kormány nem megfelelő módon szorítja vissza az illegális apartmanozókat, akkor nagyobb kárt fognak okozni, mint ha egyáltalán nem nyúlnak hozzá a területhez.

Az egyesület hangsúlyozza: az egyéb szálláshely szolgáltatási tevékenység jelenleg teljeskörűen szabályozott (így a bejelentés módja, az adózás rendje, az ellenőrző jegyző). Bár valóban sok apartman működik feketén, valószínűleg közel sem annyi, mint ahányan feketén adják ki hosszútávra a lakásaikat. Szerintük az apartmanozást felelőssé tenni és bűnbakként kikiáltani a növekvő albérleti díjak miatt, nem indokolt. Az elmúlt félév trendjét megfigyelve az látszik, hogy lassan megáll az albérlet árak növekedése Budapesten, újra beáll egy egyensúlyi állapot.

A feketemunkát szerintük így lehetne kiszűrni:

  • A szálláshelyközvetítő oldalakat (Airbnb, Booking.com, stb.) kötelezzék arra, hogy csak olyan szálláshely hirdethessen, aki igazolja, hogy bejelentette az illetékes önkormányzatnál az apartmanját. Az adott szálláshelynek az önkormányzat által kiadott engedélyszámát kellene feltüntetnie a szállásközvetítő oldalán. Ez a módszer már több nemzetközi városban működik a fentebbi szolgáltatók esetében.
  • Kötelezhetik a szálláshelyközvetítő oldalakat az idegenforgalmi adó beszedésére
  • A bejelentés miatt a NAV látókörébe kerülnek az apartmanozók.
  • Az önkormányzatok ne nehezítsék adminisztratív eszközökkel (pl. településképi bejelentés) az apartmanok bejelentését
  • Mivel a kifizetések bankszámlára történnek, a NAV-nak könnyű ellenőriznie, hogy befizette-e az adót az egyéb szálláshely szolgáltató
  • Fel kell tüntetni az apartmanos elérthetőségét az egyéb szállás külső falán, ajtaján, hogy a társasház lakói közvetlenül és gyorsan fordulhassanak hozzá probléma esetén.
  • A társasház folyosóin szintén kerüljön kifüggesztésre csendre intő piktogram, és rövid, szöveges, többnyelvű házirend
  • Érdemes lenne a jogalkotónak megfontolni az egyéb szálláshelyen maximálisan elhelyezhető ágyak számainak a csökkentését
  • Érdemes lenne megfontolni egyéves moratórium bevezetését, hogy ne növekedjen tovább az egyéb szálláshelyek száma, ha a moratóriumhoz hatékony ellenőrzés kapcsolódik.
  • Önkormányzati bérlakásban ne lehessen egyéb szálláshely kiadási tevékenységet folytatni.
  • Megfontolandó, hogy a társasházak pénzbiztosítékot kérjenek a szolgáltatóktól az esetleges károk fedezésére. Fontos azonban, hogy pontosan szabályozva legyen, hogy ezt csak akkor lehet felhasználni, ha egyértelműen és kétséget kizárólag bebizonyosodik, hogy a szolgáltató vendégei okoztak kárt.

Az egyesület szerint ezeket nem szabad megtenni az újraszabályozás során:

  • A társasház engedélyéhez kötni a tevékenységet (jelenleg a fegyverkereskedelemmel, szerencsejátékkal és szexuális szolgáltatások nyújtásával összefüggésben kell a tevékenységet a társasháznak engedélyeznie).
  • Betiltani, vagy korlátozni a kiadható napok számát
  • Növelni a felesleges bürokráciát
  • Radikálisan növelni az adóterhelést (ugyanakkor az adó számításának a módja nm vagy ágyszám alapján megfontolandó)
  • Mindenben a szállodákkal azonos előírásokat alkalmazni, hiszen a lakásapartman nem szálloda. (Az olyan javaslatok, mint a tűzálló függönyök, szőnyegek előírása, vagy a tűzi víz rendszer kiépítése a lakásokban, nonszenszek.)

Mennyit lehet keresni apartmanoztatással?

A jelenlegi piaci trendek alapján egy átlagos lakással havonta átlagosan 300-350 ezer forintos árbevételt lehet elérni. Ebből lejön a lakás rezsije (30 ezer), az idegenforgalmi adó (12-14 ezer), az átalányadó (3200), a szálláshely szolgáltatási jutaléka (10-45 ezer forint platformtól függően), az egyéb költségek, amortizáció. Így marad egy hónapra ca. 200-230 ezer forint. Ebből még le kell vonni a tulajdonos munkadíját, amennyiben maga végzi az összes feladatot (adminisztráció, levelezés, vendégek be-/kiengedése, takarítás, mosás, készenlét, stb.). Jelenleg 4500 felhasználó 8000 egyéb szálláshelyet kínál Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik