Belföld

Hatalmas lukat ütöttek 40 ezer rendvédelmi dolgozó pénztárcáján

Mintegy 40 ezer rendvédelmi dolgozónak van lakáshitele, de 2017-től már nem igényelhetnek adómentes lakáscélú támogatást – írta a HR Portál.

A legnagyobb vesztesek a bevándorlási hivatal munkatársai és a rendőrségen dolgozó 2-3 ezer kormánytisztviselő, akik évek óta nem kaptak béremelést. A közel 60 ezer forintos csökkenés a legalacsonyabb keresetű dolgozókat is érinti – mondta Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete főtitkára.

Mint arról beszámoltunk, a parlament a 2016. december 16-án elfogadott salátatörvényben szabályozta, hogy a 2017-es választható cafeteria elemek közül kikerült a cafeteria teljes összegének hiteltörlesztésre fordítására való lehetősége.

Ez a módosítás a belügyi ágazatban az összes foglalkoztatási jogviszonyban dolgozóra, vagyis 60-80 ezer főre kiterjed. A BRDSZ számítása szerint a közel 60 ezer forintos csökkenés pontosan a legalacsonyabb keresetű dolgozókat érinti, köztük olyanokat is, akik 2008 óta nem részesültek illetményemelésben – írja nyílt levelében az BRDSZ.

Bárdos Judit úgy becsüli, hogy a rendvédelmi dolgozók több mint felének, mintegy 40 ezer főnek van lakáshitele, így érintettek a cafeteria megvonásában, és ezzel nehezebbé vált számukra a törlesztés.

A Belügyminisztérium elismerte, hogy megvonták az adómentes lakástámogatást, de hozzátették, hogy a kedvezményes, akár kamatmentes munkáltatói lakáskölcsön a közszférában és a rendvédelmi szerveknél továbbra is elérhető a munkavállalók számára.

A munkáltatói lakáskölcsönt ugyanakkor vissza kell majd fizetnie a munkavállalónak, míg 2017-től adómentes lakáscélú támogatást már nem igényelhetnek a rendvédelmi dolgozók. Tehát két különböző juttatásról van szó, melyek közül már csak egyet vehetnek igénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik