Belföld

A vecsési szemetesek lettek a 137 százalékos áfás számlák felelősei

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. szerint a helyiek hibájából küldtek ki Vecsésen 286 családnak durván túlárazott szemétszámlát a napokban.

Az Index hétfőn írta meg, hogy a hibás számlákon 137 százalékos áfát számoltak fel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás nettó díja mellé. A hibát az egyik ügyfél jelezte, akinek a 11 ezres alapdíja az extra áfával váratlanul 26 ezer forintra nőtt.

Az országos hulladékcég a helyi közszolgáltatók adatszolgáltatása alapján állítja ki a számlákat.

Az NHKV Zrt. sajtóosztályán a 24.hu kérdésére azt közölték, hogy a közszolgáltatóktól beérkezett számlázási adatok helyességéért minden esetben a közszolgáltatók felelnek, a hatalmas számlatömegben nincs kapacitásuk arra, hogy átvizsgálják az összes közszolgáltató számlaadatát.

A vecsésiek és a térségben élők könyvelését a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. állította össze – az NHKV szerint jelentős csúszással. Már 2016 júliusában felhívták a cég figyelmét az esedékes adatszolgáltatásra, de ez csupán 2017. január 19-én történt meg. Az NHKV még ugyanazon napon feldolgozta a számlázási adatokat. majd ellenőrzésre vissza is küldte Vecsésre.

„A közszolgáltató még ugyanezen a napon válaszlevélben arról tájékoztatta az NHKV Zrt-t, hogy az adatok rendben vannak” – írta a budapesti központ. A hibás számlákat nem kell befizetni. A pótlás már február 9-én elkezdődött, és a héten befejeződik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik