Belföld
Kutatókkal tárgyalt környezetvédelmi fejlesztésekről Áder János Budapesten

Áder: Magyarország nem lehet átjáróház

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 12:19

Korábban a témában:

A biztonság nincs magától, azt minden körülmények között az ember teremti meg, és azt csak a folyamatos munka tarthatja fenn – hangsúlyozta a köztársasági elnök a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén kedden, Budapesten.

Ez a munka mindenkire kötelezettséget ró: minden magyar állampolgár tehet valamit azért, hogy biztonságban éljünk

– szögezte le Áder János, de ugyanakkor megjegyezte: a legnagyobb felelősség azokra hárul, akiknek a biztonság megóvása a hivatásuk.

Az államfő – aki egyben a hadsereg főparancsnoka – beszédében kitért arra is, hogy a biztonság történelmi koronként más kihívást jelentett.

A 20. század végén – különösen NATO-csatlakozásunk után – joggal hihettük, hogy elértük a biztonságnak azt a fokát, amikor a magyar katonák fő feladata és felelőssége a felkészülés és a készenlét, a világ viszont az elmúlt két évben sokat változott. A magyar katonáknak idehaza, a határok mentén is állandó, napi védelmi feladatokat kell ellátniuk, és “a tét nem kevesebb, mint Magyarország szuverenitása, önrendelkezése és biztonsága” – fogalmazott az államfő.

Az államfő kifejtette: 2015 szeptembere óta 15 ezer 495 – hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos, illetve nyugállományú – katona látott el feladatokat a déli határnál, több mint félezer haditechnikai eszköz és jármű segítségével. Jelenleg is több mint hatezren szolgálnak a térségben.

A cél egyszerű és világos: az ország területére csak ellenőrzött módon lehessen belépni.

Magyarország nem lehet átjáróház! Magyarországnak ez saját és Európa polgárai iránt viselt felelőssége

– szögezte le az államfő.

Áder János a honvédség éves munkaértekezletén kitért arra is, hogy szövetségesi kötelezettségeinkkel összhangban “Zrínyi 2026” néven átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program indult Magyarországon.

Ennek célja, hogy az “új típusú kihívásokhoz megfelelő feltételeket biztosítva megteremtsük új, 21. századi biztonságunkat”. A honvédség állományától ugyanakkor Magyarország polgárai azt várják, hogy a korszerűsítés új, változó feltételrendszerében is “változatlan katonaerényekkel, hűséggel, becsülettel szolgáljanak” – tette hozzá az államfő, kiemelve: a katonai hierarchia legmagasabb fokán a haza, a haza törvényei, a haza biztonsága áll.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.