Közélet

Csiszár az semmi Áder kinevezéseihez képest

Rejtélyes nagykövetek jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Áder János több döntése már a nyáron megszületett, de csak most hozták nyilvánosságra. Minden határozat – a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – született.

Valahol Magyarországot képviselik

Vélhetően speciális feladatot kapnak, esetleg utazó nagykövetek lesznek azok, akik az államfőtől „rendkívüli és meghatalmazott nagykövet” és “meghatalmazott miniszter” titulust kaptak. Az ő megbízásukból – a többi nagykövettel ellentétben – nem derül ki, pontosan hol képviselik a magyar érdekeket. Nem tudni, hová szól a megbízatásuk, de Schőberl Márton László, Hanzséros Andrea és Manno István is rendkívüli és meghatalmazott nagykövet lett. Kálmán Zoltán lett rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter. Vajda László is nagyköveti posztot kapott, de ő határozott időre, 2017. december 31-éig. Fülöp Zsoltot január 15-étől 2018 végig nevezte ki az államfő rendkívüli követté és meghatalmazott miniszterré.

Varsó, Doha (jöttek, mentek)

Érdemei elismerése mellett Gyurcsík Iván nagykövetet felmentették a varsói nagykövetség vezetése alól. Helyére Kovács Orsolya Zsuzsanna került. Dohában is váltás volt. Elter István nagykövetet – szintén érdemei elismerése mellett – felmentették, a nagykövetség vezetését Fodor Barnabásra bízták. Horvát János nagykövetet – érdemei elismerése mellett – felmentették a Panamai Köztársaságban, a Nicaraguai Köztársaságban és a Dominikai Köztársaságban való képviseletre kapott megbízása alól. Deák Miklós maradt Magyarország Santiago de Chile-i nagykövetségének a vezetője, de a Perui Köztársaság képviseletével már nem kell foglalkoznia, Kaleta Gábort (ő korábban az igazságügyi tárca szóvivője volt) kinevezték limai nagykövetnek. A köztársasági elnök Maris Zsoltot bízta meg Magyarország luandai nagykövetségének vezetésével és Magyarország képviseletével a Gaboni Köztársaságban, az  Egyenlítői-guineai Köztársaságban és a Kongói Köztársaságban.

Maradtak, de…

András László vezeti a pretoriai nagykövetséget, de megbízatása már nem terjed ki az Angolai Köztársaságra. Továbbra is ő képviseli az országot a Szváziföldi Királyságban, a Mozambiki Köztársaságban, a Namíbiai Köztársaságban, a Zimbabwei Köztársaságban, a Leshotói Királyságban, a Botswanai Köztársaságban, a Zambiai Köztársaságban, a Mauritiusi Köztársaságban és a Madagaszkári Köztársaságban. Máthé László Eduárd is rendkívüli és meghatalmazott nagykövet maradt. Ő vezeti a nairobi nagykövetséget és képviseli Magyarországot az Ugandai Köztársaságban, a Tanzániai Egyesült Köztársaságban, a Szomáliai Szövetségi Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Seychelle Köztársaságban. Elvették tőle a  Dzsibuti Köztársaságban való képviseletet, ami helyett megkapta a Ruandai Köztársaságot. Dzsibutit Sági Gábor, az addisz-abebai nagykövet kapta.

Kovács János teheráni nagykövet maradt, de már nem ő képviseli Türkmenisztánban az országot. Ezt a megbízást Szántó Péter taskenti nagykövet vette át. Ternák Gábor abujai nagykövet maradt. A Benini Köztársaságban és a Kameruni Köztársaságban is ő képviseli az országot. A Togói Köztársaság és Burkina Faso elkerült tőle, helyette megkapta a Közép-afrikai Köztársaságot. Togót, Burkina Fasót, a Libériai Köztársaságot, Sierra Leonét az accrai nagykövet, Szabó András kapta. Továbbra is ő Magyarország képviselője az Elefántcsontparti Köztársaságban, a Guineai Köztársaságban és a Gambiai Köztársaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik