Belföld

Másodfokú árvízvédelmi készültség 122 kilométeren

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdai jelentése szerint Magyarországon mintegy 122 kilométeren – a Tisza és a Zagyva egyes szakaszain – van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség.

Emellett 592 kilométeren elsőfokú a készültség: a Felső-Tisza, a Bodrog, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna egyes szakaszain.

Apadás várható

A vízszintemelkedések következtében a Túron és a Tiszán Záhonynál már a másodfokú szintet is nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki. A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között, a Zagyva-Tarna vízrendszerén az első fok szintje feletti értékeket észlelnek.

Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál a kedd délutáni tetőzést követően lassú apadás várható. Egyes helyeken viszont a harmadfokú szinteket megközelítő vízállások is kialakulhatnak. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén első fok közeli vízállások várhatóak.

Lassító körülmények

Emellett már 33 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, ebből 13 szakaszon másodfokú készültség van érvényben. A legfrissebb adatok szerint a belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 39 ezer hektár, ebből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a szerdai hidegfront hatására éjszaka lefagynak az elöntések.

Az OMIT jelentésében kitért arra is, hogy az enyhülés miatt a Duna magyarországi szakaszain a jég szinte teljesen eltűnt, inkább már csak a mellékfolyók feltört állójeges szakaszairól beúszó jégtáblák észlelhetőek.

A Rábán kedden kialakult egy torlódás Rábahídvég és Püspökmolnári között. A Rábán érkező kisebb árhullám által megemelt jégtáblák ezen a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, ami tovább emelte a vízszinteket.

Kiemelték továbbá, hogy az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések.

A jégtörők a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A a tiszadobi állomáshelyen lévő Jégvirág I. és Jégvirág X. jégtörő hajópár megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon – olvasható az OMIT jelentésében. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik