Belföld

Bíróság előtt a gyilkossági ügybe keveredett exfideszes

Megkezdődik a per pénteken a dunaföldvári vállalkozó megölése ügyében, a Szekszárdi Törvényszéken. Hárman állnak bíróság elé, köztük egy volt fideszes önkormányzati képviselő. Egyiküknek emberölés, társainak – köztük az egykori politikusnak –  bűnpártolás miatt kell felelnie.

A férfit 2013-ban gyilkolták meg, pontosabban gyilkolta meg az elsőrendű vádlott, de az ügy csak tavaly februárban robbant ki. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság akkor arról tájékoztatott, hogy egy dunaföldvári férfi eltűnése ügyében 2016. január 5-én emberölés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. Az üggyel összefüggésben két gyanúsított – bizonyos Sz. J. és G. R. – előzetes letartóztatásba került. Már akkor kiderült, hogy egyikőjük egy fideszes önkormányzati képviselő. Később egy harmadik férfit is elfogtak, őt a Liszt Ferenc Repülőtéren. A nyomozást egyébként tavaly október végén zárták le a rendőrök és azt közölték, mindhárom gyanúsított ellen, az ügyészség pedig következő hónapban vádat is emelt.

A Tolna Megyei Főügyészség akkor részleteket is közölt a brutális bűncselekményről. Eszerint az utóbb elfogott férfi fojtotta meg az áldozatot, aki egyedül élt Dunaföldváron. Egy börtönből szabadult barátját kérte meg arra, hogy figyelje a lakását. A gyilkosság éjszakáján ő szólt neki, hogy nincs nála senki. Az ügy harmadik szereplője ekkor kapcsolódott be, ő vitte autóval cinkosát a helyszínre. Az autóban várakozott, másik társuk továbbra is figyelt.

A vádiratban az áll, hogy az elsőrendű vádlott

indulatos állapotban ment be a házba, a sértettet nyomban torkon ragadta és mindketten a földre esve megfojtotta őt. Ezután a holttestet kivitte az ingatlanból és a gépkocsit vezető vádlott segítségével az áldozatot az autóba tették. Ezután mindhárman az emberölést végrehajtó vádlott édesanyjának dunaújvárosi, felújítási munkálatok alatt álló ingatlanához hajtottak. A sértett holttestét a ház pincéjében befedték építési törmelékkel, majd egy falat építve elrejtették

A gyilkos a hallgatásért és a közreműködésért 1 millió 300 ezer forintot fizetett a figyelést végző társának, de még a holttesten lévő aranyláncot is nekiadta.

A főügyészség az elsőrendű vádlottal szemben fegyházban, a másod- és harmadrendű vádlottal szemben pedig börtönbüntetést indítványozott.

Miután egyébként fény derült a politikus érintettségére –  még tavaly februárban – a dunaújvárosi önkormányzat közölte, hogy a Fidesz dunaújvárosi szervezetének elnöksége kezdeményezte Gál Roland önkormányzati képviselő frakcióbeli tagságának felfüggesztését. A közleményben azt írták: a város önkormányzata és a Fidesz helyi szervezete megdöbbenve értesült a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság által közölt, az önkormányzati képviselőt érintő nyomozati eljárásról. Hozzátették, hogy minden további kérdéssel kapcsolatban a hivatalos eljárás lezárulásáig nem nyilatkoznak, de figyelemmel kísérik a nyomozati és a bírósági eljárást.

Kósa Lajos aznapi lillafüredi sajtótájékoztatóján kérdésre közölte: a Fidesz felfüggesztette Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselő párttagságát. Gál március elején lemondott önkormányzati képviselői megbízatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik