Belföld

Bentlakásos iskolákba terelnék a hátrányos helyzetű diákokat

Korábban a Jobbik, sőt Gyurcsány Ferenc is javasolta azt, ami a kormányjelentésben szerepel.

Bentlakásos iskolákba terelné az oktatási államtitkárság a hátrányos családi hátterű, nehezen beilleszkedő gyerekeket – írja a hvg.hu. Ez az elképzelés a PISA-felmérés kudarcáról szóló, nemrég elkészült jelentésben szerepel.

A portál megjegyzi: lényegében a Jobbik 2010 óta visszatérő, és rendre vihart kavaró javaslatáról van szó, mellyel a kezelhetetlenként leírt (valójában cigány) tanulókat küldenék bentlakásos intézményekbe. Emlékeztetnek: Gyurcsány Ferencnek is volt hasonló javaslata 2005-ben, akkor azt a Fidesz a roma családokat súlyosan sértőnek nevezte.

A jelentés egyébként négy területre vezeti vissza a kompetenciamérés kudarcához vezető okokat. Felmerül a tanulási motiváció hiánya és „a fogyasztás kizárólagos értékmérőkénti megjelenése a közgondolkodásban”. Megállapítják: „egyre többen nem a tudás, hanem az ügyeskedés hatalmában hisznek és vesztesként tekintenek a munka, tudás és erőfeszítések útján érvényesülni kívánó emberekre”. Megoldásként azt javasolják: „szakemberek segítségével meg kell találni a módját, hogy az iskolai nevelés során a fiatalok értékválasztásában a tudás legyen a vezérmotívum”.

Kiemelik azt is, hogy a központi és helyi tantervek túl vannak terhelve lexikális tartalmakkal, az iskolai tantervek is túlságosan ismeretközpontúak, ehelyett inkább az alkalmazási készségek erősítésére van szükség. De az is szerepel a jelentésben, hogy sok iskolában „hiányoznak a hozzáadott pedagógiai értékek, a hátrányos helyzetű iskolák pedig komoly szakemberhiánnyal küzdenek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik