Közélet
Tornanádaska, 2014. szeptember 10.
Első osztályos gyerekek indulnak haza a Katolikus Karitász által adományozott iskolatáskával hátukon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Tornanádaskai Tagintézményéből 2014. szeptember 10-én. Az intézmény minden első osztályos diákjának tanszerekkel felszerelt iskolatáskát adományozott a Katolikus Karitász. A szervezet négyezer diák iskolakezdését támogatja összesen több mint 20 millió forinttal.
MTI Fotó: Komka Péter

Több mint egy hete történt, de az államtitkárság még mindig csak értelmezi a botrányos PISA-felmérés eredményeit

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 12. 17. 06:19

Az elkezdett folyamaton a PISA-felmérés lényegében nem fog változtatni, ugyanakkor több dolgot át kell tekinteni, nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár a Magyar Időknek.

Palkovics László a lap szombati számában publikált interjúban elmondta, hogy zajlik az eredmények értelmezése, és készül egy jelentés, amely januárban kerül majd a kormány elé. Meg kell nézni, más országokhoz képest hogy állunk, valamint, hogy miért változtak az eredmények.

Közölte, megnézik mi változott az elmúlt időszakban, mi történt az iskolákban, hogyan nézett ki a tanítás módszertana, vagy például azt, hogy a teszt újfajta, teljes egészében számítógépen történő kitöltése okozott-e problémát.

Palkovics László megjegyezte, hogy nagyon sok országnak romlottak a PISA-eredményei.

Nem ért minket sokk a PISA miatt, és azon a folyamaton, amit elkezdtünk, a PISA lényegében nem fog változtatni.

Arra a kérdésre, hogy ki vagy mi felelős leginkább a rosszabb teljesítményért, Palkovics László azt válaszolta, hogy ez összetett, hiszen van a tananyag, a tanterv, a módszertan, amelyeket át kell tekinteni. A tanárnak és a szülőknek is van szerepük – mondta, megjegyezve azt is, hogy a gyerekeket nem lehet felelőssé tenni, bár az tény: ha nem tanulják meg, amit kell, akkor ezek az eredmények értelemszerűen rosszabbak lesznek.

Az oktatási államtitkár szerint a módszertant mindenképpen át kell gondolni. Mint elmondta, fontos lenne például, hogy a jövőben bizonyos órákon kisebb csoportban történjen a foglalkozás, így akinek nehezebben megy az anyag, annak többet segítsenek a tanárok.

Továbbá lényeges az iskolák megfelelő eszközellátottsága is: például most a nyolcadik osztályig kevés iskolában tanulnak olyan modellezési szimulációs eljárásokat, amelyeket a PISA számon kér.

Klik: menedzserszemlélet kell

Fontos, hogy menedzserszemléletű legyen a Klebelsberg Intézménytartó Központ, és támogassa a tankerületeknél ezt az egységes gondolkodásmódot, mondta el a Klik elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.

Pölöskei Gáborné közölte: a tankerületi vezetők a nyár folyamán négy, többnapos képzésen vettek részt, hogy felkészüljenek például arra, hogyan kell a költségvetést a feladatellátás biztonságát szem előtt tartva megtervezni és egyeztetni az iskolaigazgatókkal. Továbbá, hogy a tantárgyfelosztás ne egyoldalú legyen, hanem szintén partneri beszélgetés folyamán alakuljon ki.

Az informatikai képzést különösen fontosnak nevezte, mert – mint mondta – a hatékonyság biztosítéka, hogy az információk gyorsan áramoljanak.

Pölöskei Gáborné elmondta azt is, hogy nyolc önkormányzattal nem jött létre az átadás-átvételről szóló megállapodás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Female clothes on clothing rack. Pastel colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.