Belföld

Kovács Zoltán: Orbán Viktor többet tett a romák integrációjáért, mint bármelyik elődje

A kormányszóvivő az Amnesty International cikkére reagált a Politicóban.

Néhány napja mi is idéztük a Politico európai kiadásában megjelent cikket, melyben az Amnesty International kutatója arról számolt be, hogy a magyar hatóságok szemet hunynak a gyűlölet-bűncselekmények felett, és a kormánypárt köreiben is egyre romlik a kisebbségi csoportokkal szembeni hozzáállás. Erre reagált most Kovács Zoltán kormányszóvivő, a portál az ő álláspontját is közölte.

Kovács szerint az Amnesty „félrevezette az olvasókat, és Magyarország legsérülékenyebb etnikai csoportját a saját nézetei érvényesítéséhez használta fel”. Pedig úgy véli, Orbán Viktor 2010 óta többet tett a roma népesség integrációjáért, mint bármely elődje.

Erre példaként említi, hogy az Orbán-kormány törvényen kívül helyezte a romákat megfélemlítő paramilitáris szerveket, az új alaptörvényben pedig betiltották a közösségek és egyének ellen irányuló gyűlöletbeszédet. Kitér arra is, hogy bevezették a kötelező óvodai nevelést, a rászoruló gyerekek pedig a bölcsődékben, óvodákban, iskolákba ingyenes étkeztetést és tankönyvet kapnak. A roma történelem és kultúra bekerült a nemzeti alaptantervbe – állítja Kovács.

Szintén sikerként könyveli el a közmunkaprogramot, és felidézi, hogy a 2011-es EU-elnökség idején a magyar kormány európai szintre emelte a roma közösségek ügyét, arra mozdítva a tagállamokat, hogy közös európai romastratégiát fogadjanak el.

Kovács azt nehezményezi, hogy mindez nem szerepel az Amnesty cikkében, és azt is a szerző szemére veti, hogy „kontextusból kiragadva” idézte Orbánt, aki „történelmi adottságnak” nevezte, hogy Magyarországon néhány százezer romával élünk együtt. Azt pedig hiányolja a cikkből, hogy a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a romák integrációját a migránsok befogadása elé kell helyezni, illetve azt, hogy „rejtett erőforrásként” hivatkozott a romákra.

A kormányszóvivő azzal vádolja az Amnestyt, hogy nem érdekelt a kiegyensúlyozott párbeszédben, az elemzéseik először következtetést állapítanak meg, majd annak alátámasztásához próbálnak tényeket keresni. Azt állítja: az évtizedes problémák nem oldhatók meg hétévi kormányzással, de így is többet értek el, mint az elmúlt harminc év többi kormánya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik