Belföld

A gyűlölet-bűncselekmények felett szemet hunyó magyar hatóságokról írt a Politico

A kisebbségi csoportokkal szembeni hozzáállás a Fidesz köreiben is egyre rosszabb az Amnesty kutatója szerint.

A Politico európai kiadása is foglalkozik azzal, hogy a múlt héten az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítésre kötelezte Magyarországot, mert a hatóságok nem intézkedtek megfelelően, amikor több mint hétszáz szélsőjobbos vonult fel Devecser romák lakta utcáin.

Az eset még 2012 augusztusában történt, a szélsőségesek a házak előtt azt kiabálták, hogy rágyújtják a bent lévőkre és köveket dobáltak, a rendőrség viszont nem avatkozott be. A strasbourgi bíróság szerint a rendőrség nem védte meg a romákat, és nem jártak el megfelelően a demonstráción elhangzott gyűlöletkeltő beszédek kapcsán sem, az elkövetők pedig gyakorlatilag jogkövetkezmény nélkül megúszták az ügyet.

A cikk szerzője, az Amnesty International kutatója szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága fontos jelzést adott a magyar kormánynak tekintettel arra, hogy a rasszizmus és xenofóbia egyre jobban mérgezi a társadalmat. Barbara Černušáková hozzáteszi: ez nemcsak a Jobbikra vonatkozik, a kisebbségi csoportokkal szembeni hozzáállás a kormányzó Fidesz köreiben is romló tendenciát mutat.

Megjegyzi: a kormánypárti média, sőt, politikusok részéről is tetten érhető a rasszizmus. Emlékeztet arra, hogy a Fidesz-alapító Bayer Zsolt 2013-ban állatoknak nevezte a cigányokat, akiknek jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Orbán Viktor hallgatott az ügyben, Áder János pedig lovagkereszttel tüntette ki a szélsőséges publicistát.

Černušáková azt írja: a rendőrség a gyűlölet-bűncselekményeknél általában figyelmen kívül hagyja a rasszista motivációt. Például 2015-ben, amikor két férfi egy cigány család otthonára támadt Egerben, az ügyet egyszerűen magánlaksértésként kezelték.

Rámutat arra is, hogy az elmúlt hónapokban a romákkal szembeni diszkriminációt elfedte a menedékkérőkkel szembeni bánásmód. A strasbourgi döntés azonban azt üzeni a magyar hatóságoknak, hogy a gyűlölet-bűncselekmények elfogadhatatlanok, azonnali vizsgálatra és az elkövetők felelősségre vonására van szükség – véli az Amnesty kutatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik